Panorāma

Mežaparkā dziesma dejo, deja skan

Panorāma

Panorāma

VID bargāk vērsīsies pret aplokšņu algu maksātājiem

Par nepamatoti zemām algām uzņēmumiem varētu piestādīt nesamaksāto nodokļu rēķinu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) varētu ieviest jaunu nodokļu administrēšanas pieeju, kas skartu uzņēmumus, kur darbiniekiem maksā mazāk par nozarē vidējo algu, to paredz virzītie likuma grozījumi, kas vēl nav iesniegti skatīšanai Saeimā. Šādi uzņēmumi uzreiz nonāktu VID redzeslokā. Ja uzņēmumi nespēs pamatot, kāpēc maksā darbiniekiem zemākas algas, VID izrakstīs viņiem rēķinus par nodokļu nomaksu. 

Ēnu ekonomika vēl arvien ir liela problēma Latvijā. Lielāko īpatsvaru no tās veido tieši tā dēvētās aplokšņu algas. Lai pieķertu negodprātīgos uzņēmējus aplokšņu algu maksāšanā, ir vajadzīgi laikietilpīgi auditi un novērošanas pasākumi. VID tas ir milzīgs slogs.

VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča norādīja: "Mēs lēšam, ka tie varētu būt pat ap 30 000 nodokļu maksātāju, kuri lielākā vai mazākā apmērā maksā šīs aplokšņu algas. Un ir skaidrs, ka aptvert 30 000 nodokļu maksātāju audita procedūrā ir nesamērīga resursu izmantošana. Un tas vienkārši nav iespējams."

Tāpēc tiek virzīti likuma grozījumi, kas piešķirtu VID papildu pilnvaras. 

Piemēram, VID konstatē, ka restorāns Rīgas centrā saviem darbiniekiem maksā algu, kas ir būtiski zemāka par nozarē vidējo. Šajā situācijā sūtīs paziņojumu uzņēmumam, kuram lūgs pamatot, kāpēc tiek maksāta tieši tāda alga. Ja uzņēmums nespēs to pamatot, VID izrakstīs nodokļu rēķinu, kas uzņēmumam būs jāsamaksā.    

VID vadītāja Ieva Jaunzeme skaidroja: "Ir paredzētas arī tiesības, mēs vienojamies ar nodokļu maksātāju par to, kā viņš uzlabo pakāpeniski savu nomaksas disciplīnu. Tie ir ļoti svarīgi grozījumi, jo šobrīd mēs redzam, ka tāda pārrunu procedūra nedod rezultātus."

Tas gan nenozīmē, ka dienests atsakās no "konsultē vispirms" principa. Tas nedarbosies brīdī, ja pret uzņēmumu lietu ierosinājis kāds cits dienests. 

Piemēram, tas pats restorāns ir saņēmis sodu no muitas vai Valsts policijas par akcīzes preču, piemēram, alkohola nelikumīgu apriti. Šajā situācijā VID uzņēmumam negatavos atsevišķu paziņojumu vai brīdinājumu, bet uzreiz sūtīs nodokļu rēķinu. 

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija arī iestājas par nozares sakārtošanu, bet cer uz kontrolējošo iestāžu sapratni.    

Asociācijas izpilddirektore Santa Graikste atzīmēja: "Mums tās situācijas ir dažādas. Mums ir gan zemi kvalificēts darbaspēks, mums ir studenti. Mums ir darbinieki, kuri strādā noteiktas darba stundas. Līdz ar to mēs esam saskārušies ar šo jautājumu jau iepriekš un es ļoti ceru, ka arī šobrīd tomēr Valsts ieņēmumu dienests ņems vērā nozares specifiku."

Par likuma grozījumiem, kas VID piešķirtu jaunas pilnvaras, jau notikusi sabiedriskā apspriešana un tie tiek gatavoti iesniegšanai Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti