Par naudas atmazgāšanu pieciem cilvēkiem būs jāstājas tiesas priekšā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzētas piecas personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, organizētā grupā.

Kā informēja prokuratūrā, trīs apsūdzētie izveidoja organizētu personu grupu, kura reģistrēja un kontrolēja fiktīvus uzņēmumus. Grupa sameklēja personas, kuras, nebūdamas informētas par apsūdzēto darbību noziedzīgo mērķi, piekrita kļūt par šo uzņēmumu atbildīgajām amatpersonām. Tā tika noformēti faktiski nenotikušus darījumus starp organizētās grupas kontrolē esošiem fiktīviem uzņēmumiem, nodrošinot faktiski nenotikušu darījumu iegrāmatošanu un deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī organizējot finanšu līdzekļu plūsmu par faktiski nenotikušiem darījumiem.

Turklāt organizētā grupa savā sastāvā esot iesaistīti divi reālu saimniecisko darbību veicošu uzņēmumu vadītāji, ar kuriem vienojās, ka noformēs faktiski nenotikušus darījumus starp reālu saimniecisko darbību veicošajiem uzņēmumiem un organizētās grupas kontrolē esošajiem fiktīvajiem uzņēmumiem, kā arī organizēs finanšu līdzekļu plūsmu par šiem faktiski nenotikušajiem darījumiem.

Tādējādi reālu saimniecisko darbību veicošie uzņēmumi prettiesiski ieguva tiesības atskaitīt kā priekšnodokli to pievienotās vērtības nodokļa daļu, kas bija iemaksājama valsts budžetā, radot iespēju valstij nesamaksāto nodokli nepamatoti novirzīt reāli veiktu ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanai.

Atbilstoši apsūdzībai organizētā personu grupa nodarīja Latvijas valstij mantiskos zaudējumus kopumā 27,7 tūkstošu latu apmērā, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus 27,7 tūkstošus latu.

Lieta nodota iztiesāšanai Rīgas rajona tiesai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti