Par manipulācijām valūtas tirgos sešām ASV un Lielbritānijas bankām sešu miljardu dolāru sods

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

ASV un Lielbritānijas regulatori piemērojuši gandrīz sešu miljardu ASV dolāru lielu sodanaudu vairākām abu valstu bankām, kas ir starp lielākajām pasaulē. Sodanaudas piespriestas saistībā ar nelikumīgām manipulācijām valūtas apmaiņas tirgos, kā arī starpbanku procentu likmi „Libor”. 

Saskaņā ar regulatoru secināto, atsevišķi banku darbinieki slepenās interneta tērzētavas jeb čata grupās vienojās par saskaņotu rīcību manipulācijām ar valūtu kursiem, tādejādi rīkojoties nevis kā konkurenti, bet partneri. Regulatori norāda, ka viņi apkrāpa klientus un vienlaikus palielināja savus ienākumus.

Četras no bankām, kam kopumā piespriests lielākais sods, panāca izlīgumu ar ASV Tieslietu ministriju, atzīstot vainu par manipulācijām valūtu tirgū. Tās ir Lielbritānijas „Barclays” un „Royal Bank of Scotland”, kā arī ASV „JPMorgan Chase” un „Citicorp”.

Piespriestie naudassodi atšķīrās atkarībā no katras bankas iesaistīšanās apjoma šajā shēmā. Vislielākais sods, 2,4 miljardi ASV dolāru, piespriests britu bankai „Barklays”, kura pērn nepievienojās pārējām bankām, lai panāktu izlīgumu izmeklēšanās, ko rīkoja Lielbritānijas, ASV un Šveices regulatori.

Saskaņā ar izmeklēšanas secinājumiem, atsevišķi šo banku darbinieki, kas bija iesaistījušies tirdzniecībā valūtu tirgos, internetā bija izveidojuši slēgtu tērzētavas jeb čata grupu, lai savstarpēji koordinējot savu rīcību manipulētu ar valūtu kursiem. Shēma ilgusi piecus gadus līdz 2012.gadam. Slepenā saziņa notikusi gandrīz katru dienu, un slēgtajām interneta čata grupām doti tādi nosaukumi kā „Kartelis” un „Mafija”.

ASV ģenerālprokurore Loreta Linča, paziņojot par spriedumu, norādīja, ka viņu rīcība nodarīja zaudējumus „neskaitāmiem klientiem, investoriem un institūcijām visā pasaulē”.

Viņa piebilda, ka valūtu tirgotāji no dažādajām bankām „rīkojās kā partneri, nevis konkurenti, lai valūtu apmaiņas kursus ievirzītu viņu bankām labvēlīgā virzienā, bet nodarot kaitējumu daudziem citiem”.

„Šāda augstu stāvošu tirgotāju rīcība, kas darbojās savu banku interesēs un ievērojami vairoja savu banku bagātību, bija tik sistemātiska un šokējoša, ka mēs nolēmām, ka šīm bankām ir jāuzņemas atbildība augstākajā līmenī,” sacīja Linča.

Bez šīm četrām bankām regulatori piesprieduši sodus vēl divām. Šveices UBS atzinusi vainu par starpbanku procentu likmes „Libor” manipulācijām, bet ASV „Bank of America” ASV Federālo rezervju sistēma piemērojusi naudassodu par tirdzniecības pārkāpumiem valūtas tirgū.

ASV ģenerālprokurore norādīja, ka apsūdzības izvirzītas arī citiem valūtu tirgotājiem citās valstīs par viņu lomu šajā shēmā, uzsverot, ka attiecībā uz viņiem izmeklēšana turpinās.

Lielāko sodu saņēmušās britu bankas „Barklays” izpilddirektors Entonijs Dženkins pauda nožēlu, ka „daži indivīdi” bankas iekšienē atkal nodarījuši kaitējumu tās reputācijai.

Tajā pašā laikā sodīto banku akciju vērtība nav piedzīvojusi kritumu, analītiķiem norādot, ka sodanaudas bija daudz zemākas, nekā gaidīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti