Par maksātnespējīgu atzīts piena pārstrādes uzņēmums «Elpa»; darbību aptur «Limbažu siers»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Par maksātnespējīgu atzīts piena pārstrādes uzņēmums "Elpa". Augstās piena iepirkuma cenas un energoresursu sadārdzinājuma dēļ problēmas ir arī citiem uzņēmumiem, vērtē Piensaimnieku centrālā savienība. Tikmēr lauksaimnieku organizācijas cer, ka uzņēmumam nav palikuši būtiski parādi par pieņemto pienu, kā nereti Latvijā bijis citos maksātnespējas procesos.

Par maksātnespējīgu atzīts piena pārstrādes uzņēmums “Elpa”; darbību aptur “Limbažu siers”
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Jau maijā parādījās ziņas, ka piena pārstrādes uzņēmums SIA "Elpa" pārtrauc ražošanu uz nenoteiktu laiku. Tagad Kurzemes rajona tiesa to pasludinājusi par maksātnespējīgu. Ražotne ir vidējo uzņēmumu kategorijā un lielu daļu no pārstrādātā piena apjoma realizēja programmā "Skolas piens" sev tuvējā Kurzemes reģionā.

Uzņēmuma "Elpa" vadītājs Gundars Sisenis Latvijas Radio atzina, ka ražošana apturēta dažādu grūtību dēļ, tostarp straujā izejvielu cenu kāpuma un arī dārgo energoresursu dēļ.

SIA "Elpa" gan nav Piensaimnieku centrālās savienības biedrs, taču organizācijas vadītājs Jānis Šolks norādīja, ka grūtības izjūt vairāki uzņēmumi: "Tas, ka kāds no uzņēmumiem tomēr neizturēja šo situāciju, nav nekāds pārsteigums. Pagaidām mēs runājam par vienu uzņēmumu "Elpa", kam ir oficiāli izsludināta maksātnespēja. Arī "Limbažu siers" šobrīd ir uzņēmums, kas ir apturējis uz laiku savu darbību. Un ir grūti pateikt, kāds būs viņu turpmākais liktenis. Taču sakarā ar to, ka mēs neesam līdz šim brīdim saņēmuši nekāda veida atbalstu un, zinot kādas ir nozarei grūtības, kā visiem šobrīd, tad tomēr pašlaik tas, ka tikai viens uzņēmums ir maksātnespējas situācijā, parāda nozares sīkstumu un izdzīvošanas spēju. Bet jautājums, cik ilgi, jo nekas jau vēl nav beidzies."

Svaigpiena iepirkuma cena šobrīd ir aptuveni 50 centi par litru. Šolks norādīja, ka piena tirgus ir ļoti saspringts, jo gada laikā cena kāpusi par 50%.

"Saliekot šo kopā ar energoresursu cenu kāpumu, plus mums arī Ukraina bija vērā ņemams noieta tirgus piena produktiem, tāpat sarežģījumi arī ar produkcijas nogādāšanu uz Izraēlu, Azerbaidžānu, kas arī bija mūsu labi noieta tirgi. Tie nav beigušies, bet viss ir atkal dārgāk – transporta un loģistikas izmaksas. Rezultātā otrā pusē vairs nav gatavi to produkciju tādā apjomā pirkt. Tā ka katrs meklē iespējas, kā pielāgoties, bet ir zināms jau tagad, ka par to būs jāmaksā," sacīja Šolks.

Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācijas valdes locekle Ieva Rutkovska sacīja, ka jebkura pārstrādes uzņēmuma iziešana no ierindas ir slikta ziņa nozarei. Savukārt, runājot par augsto piena iepirkuma cenu, lauksaimnieki atgādināja, ka arī šajā sektorā krietni pieaugušas saimniekošanas izmaksas. 

"Man šķiet, ka tas procentuālais cenas pieaugums jau nemaina situāciju, jo mēs saprotam, ka visas šīs izmaksas ir pieaugušas. Rezultātā nav runa par to, cik par svaigpienu maksā galā, bet cik no tā paliek pāri. Ienākumi mīnus izdevumi ir nežēlīgs kalkulators. Tas pats ir arī pārstrādes uzņēmumiem. Viens ir piena iepirkuma cenas kāpums, bet arī jautājums, vai pienu efektīvi izdodas pārstrādāt, atrast tirgu un pārdot. Taču man liekas – esam godīgi un paskatāmies arī pārstrādes rādītājus iepriekšējos 12 gadus, jo viņi arī bija pieraduši pietiekami stabili justies un šis viņiem ir šoks. Savukārt mums [lauksaimniekiem] ilgstoši bija neadekvāti zema piena cena, lai to spētu saražot," sacīja Rutkovska.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas konsultants Rolands Feldmanis vērtēja, ka piena pārstrādes uzņēmuma "Elpa" iziešana no tirgus kopumā būtiski nesašaurina svaigpiena nodošanas iespējas. Vienlaikus organizācijā cer, ka no maksātnespējas procesa necietīs lauksaimnieki.

"Negatīvā puse ir skatāma vēsturiski. Kad vairāki pārstrādātāji ir beiguši eksistēt, paliek parādā naudu zemniekiem un valstij. Rezultātā, piemēram, ja tas ir atsevišķs zemnieks, kas mēneša apgrozījuma apmērā atdevis pienu pārstrādātājam, kurš vairs nesamaksā, tad šis lauksaimnieks pats ir uz bankrota sliekšņa. Savukārt ar kooperatīviem ir vieglāk, jo parasti tie sadarbojas ar vairākiem pārstrādātājiem un kooperatīvs var ar šo biedru tad norēķināties uz savu rezervju rēķina," skaidroja Feldmanis.

Piena pārstrādes uzņēmuma "Elpa" kreditoru prasījumi pret parādnieku vēl iesniedzami maksātnespējas administratoram līdz 30. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti