Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu šogad atzīts «Swedbank Baltics»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Latvijas visvērtīgākā uzņēmuma statusu ir ieguvis "Swedbank Baltics", informēja "Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101" veidotāji "Nasdaq Riga" un "Prudentia".

Otrajā vietā ierindojās ikgadējais topa līderis AS "Latvenergo", savukārt trešajā – AS "Latvijas Valsts meži".

Topa veidotāji norādīja – neskatoties uz to, ka līderu trijnieku pārstāv divas valsts kapitālsabiedrības, šogad "Top101" iekļuvušo vietējā kapitāla privāto uzņēmumu skaits, salīdzinājumā ar valsts uzņēmumiem, ir palielinājies par  teju 20%. Lauvas tiesa jeb 54,5% topā iekļuvušo uzņēmumu joprojām ir uzņēmumi ar  ārvalstu kapitālu.

"Top101" sarakstā iekļuvušo Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība 2022. gadā ir sasniegusi 25,2 miljardus eiro, un salīdzinājumā ar pērnā gada sarakstu šogad kopējā vērtība ir augusi par 12%.

"Top101" ir 16 jaunpienācēji, to starpā arī šī gada Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ieguvušais "Swedbank Baltics", kas, konsolidējot visu "Swedbank" darbību Baltijā zem viena uzņēmuma, šogad veido 68% procentus no kopējās "Top101" jaunpienācēju uzņēmumu vērtības. 

Otro vietu topā ieguva ikgadējais topa līderis "Latvenergo", uzrādot savu līdz šim augstāko 2,452 miljardu eiro uzņēmuma vērtību, kas ir par 19% lielāka kā pērn.

Vērtīgāko uzņēmumu trijnieku noslēdza vēl viena valsts kapitālsabiedrība "Latvijas Valsts meži" ar 1,341 miljardu eiro vērtības novērtējumu, kas pēc straujā vērtības kāpuma pērn, šogad iezīmē 8% vērtības kritumu. 

Topa veidotāji atzīmēja arī informāciju tehnoloģiju uzņēmumu SIA "Mikrotīkls", kas pērn pārvarējis 1 miljarda eiro barjeru kā privātā kapitāla uzņēmums. Šogad jauns rekords –  ir sasniegts 5% vērtības pieaugums jeb 1,308 miljardi eiro.  

Šī gada lielākais izrāviens ir SIA "Gaujas koks", kam šogad ir izdevies pieaudzēt vērtību par 150%, tādējādi sasniedzot 231,18 miljonu eiro uzņēmuma vērtību.  

Neskatoties uz kopējo "Top101" vērtības palielināšanu, iekļaušanas slieksnis topā tika mazināts par 7,27 miljoniem eiro jeb 10%, minimālajai uzņēmuma vērtībai sarūkot līdz 65,61 miljoniem eiro. Šī tendence norāda uz ekonomikas izaugsmes tempa vājināšanos gan Latvijas, gan Eiropas tirgū kopumā.

Saņemot Latvijas vērtīgā uzņēmuma balvu "Swedbank Baltics" pārstāvis "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis uzsvēra: "Izveidojot "Swedbank Baltics", mūsu mērķis bija radīt tādu biznesa modeli, kas ļauj katras Baltijas valsts unikālās īpatnības izmantot pēc iespējas efektīvākai darbībai un mūsu klientu ērtībai. "Swedbank Baltics" reģistrēšana tieši Latvijā man personīgi kārtējo reizi apliecina, ka Latvija ir Baltijas centrs un mūsu valsts ir pievilcīga lielām ārvalstu investīcijām. Tās rada jaunas biznesa iespējas un ļauj ģenerēt jaunas idejas. Saņemot Latvijas vērtīgākā uzņēmuma atzinību, "Swedbank Baltics" ilustrē, cik daudz Latvijas biznesa vide var sasniegt ne tikai nacionālā, bet arī reģionālā mērogā."

Līdzās Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top101", šogad otro gadu pēc kārtas publiskots arī Baltijas "Top30" vērtīgāko uzņēmumu saraksts. Baltijas sarakstā par vērtīgāko uzņēmumu atzīts "Thermo Fisher Scientific Baltics" ar 6,1 miljardu eiro lielu vērtību. 2. vietā ierindojas "Vilniaus Prekyba" ar 4,7 miljardiem, savukārt "Swedbank Baltics" saglabā 3. vietu.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top101" sarakstu kopš 2005. gada veido "Prudentia" un "Nasdaq Riga" ar "Firmas.lv" informatīvo atbalstu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti