Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu piekto gadu pēc kārtas atzīts «Latvenergo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu piekto gadu pēc kārtas atzīta energokompānija AS „Latvenergo", liecina investīciju baņķieru sabiedrības „Prudentia" un biržas „NASDAQ OMX Riga" sadarbībā ar SIA „Lursoft IT" un žurnālu „Kapitāls" veiktais pētījums.

 Pētījuma autori "Latvenergo" vērtību 2013.gadā noteikuši 792,2 miljonu latu apmērā, kas gan ir par 10% mazāk nekā pirms gada, kad koncerna vērtība tika lēsta 876,3 miljoni latu.

"Latvenergo" kā Nacionālā kapitāla balvas ieguvējs saņems mākslinieka Aivara Vilipsōna veidotu bronzas skulptūru ar uzņēmuma vadītāja Āra Žīgura rokas nospiedumu.

Tāpat kā gadu iepriekš, sarakstā otro vietu ieņem AS "Swedbank", kuras vērtība gada laikā arī samazinājusies par 26% - no 631,35 miljoniem latu līdz 466 miljoniem latu.

Savukārt uz trešo vietu pakāpies "Latvijas Dzelzceļš", lai gan uzņēmuma vērtība gada laikā samazinājusies par 8% - no 459,17 miljoniem latu līdz 423,6 miljoniem latu.

Šogad kā ceturtais vērtīgākais Latvijas uzņēmums topā ierindojusies AS "Ventspils Nafta", kuras vērtība gada laikā augusi par 26% - no 260 miljoniem 2012.gadā līdz 328,7 miljoniem šogad.

Savukārt saraksta piecinieku noslēdz AS "Latvijas Valsts meži", lai gan koncerna vērtība gada laikā samazinājusies par 36% - no 490,96 miljoniem latu līdz 313,6 miljoniem latu.

Kopumā Latvijas 101 vērtīgākā uzņēmuma kopējā vērtība gada laikā augusi par 1% - no 8,5 līdz 8,6 miljardiem latu. Lai gan šogad kritusies "Top 10" dalībnieku kopējā vērtība, to kompensējis pārējo dalībnieku kopējās vērtības pieaugums.

Speciālbalvu par inovatīva un ilgtspējīga starptautiskā biznesa radīšanu "Prudentia" pasniedza uzņēmumam SIA "Mikrotīkls", kas ražo gan komunikāciju iekārtas, gan nodrošina ar savu unikālu programmatūru klientus visā pasaulē. Uzņēmuma novērtējums šogad sasniedzis 133 miljonus latu, kas ir par 35% nekā pērn, kad tas bija 98,6 miljoniem latu.

Birža "NASDAQ OMX Riga" savu speciālbalvu visstraujāk augošajam biržā kotētajam uzņēmumam no Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" šogad pasniedza farmācijas kompānijai AS "Olainfarm".

Kā norāda "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne, "Olainfarm" ir pagājušā gada tirgotākais uzņēmums starp Rīgas biržas akciju emitentiem, turklāt tam bija lielākais akciju cenu pieaugums starp Oficiālā saraksta akciju emitentiem.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu saraksts "Top 101" šodien tika publiskots Nacionālā kapitāla balvas ceremonijā mākslas muzejā "Rīgas birža". Latvijas visvērtīgāko uzņēmumu pārstāvjus sveica Valsts prezidents Andris Bērziņš un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Uzņēmumu sākotnējo atlasi veica "Top 101" veidotāju sadarbības partneris SIA "Lursoft", bet detalizēti uzņēmumu finanses un pārvaldību analizēja "Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" speciālisti. Lai pēc iespējas labāk atspoguļotu uzņēmumu aktuālo biznesa vērtību attiecīgajās nozarēs, ņemts vērā līdzīgu Eiropas publisko uzņēmumu izaugsmes potenciāla un riska profila novērtējums. Papildus finanšu rādītājiem analizēts arī biznesa modeļa caurspīdīgums un pārvaldības riski.

"Top 101" atspoguļo Latvijas uzņēmumu biznesa vērtību, kas ir svarīga ne vien pašiem uzņēmumiem, bet arī tautsaimniecībai kopumā, bankām, nodokļu maksātājiem un darba ņēmējiem, norāda pētījuma autori. Savukārt bankām un apdrošinātājiem vērtējums atspoguļo uzņēmuma kapitāla daļu vērtību to īpašniekiem. Vērtējumi balstīti tikai uz publiski pieejamo informāciju, tāpēc nav tiešā veidā izmantojami uzņēmumu pirkšanas pārdošanas darījumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti