Dienas ziņas

Latvijā audzētas zemenes – novembrī

Dienas ziņas

Spēļu laukums vēža pacientiem

"Ragāres" – gada bioloģiskā lauku saimniecība

Par labāko bioloģisko lauku saimniecību atzīta zemnieku saimniecība «Ragāres»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nedēļas nogalē jau divdesmit sesto reizi deviņās nominācijās tika sumināti konkursa “Sējējs” uzvarētāji. Par labāko bioloģisko lauku saimniecību šogad atzīta zemnieku saimniecība “Ragāres”. Pēdējos gados jaunu cilvēku darbošanās bioloģiskajā lauksaimniecībā vairs neesot retums.

Pirms astoņiem gadiem topošais informācijas tehnoloģiju speciālists Jānis Vaivars nolēmis, ka visu dzīvi pavadīt pie datora nevēlas, un pārcēlās uz vecmāmiņas dzimto pusi Skrīveriem, lai audzētu ārstniecības augus. Par to, ka tai jābūt bioloģiskajai saimniekošanai, šaubu neesot bijis ne mirkli. "Vecvecāki abi bija zinātnieki, un vecmāmiņa jau astoņdesmitajos gados, kad par bioloģisko lauksaimniecību vēl nemaz nedomāja, bija ''iepinķerējusi'' izmēģinājumos arī bioloģiskos laukus, un tad... ne tikai tur daba, puķītes utt., bet arī tīri praktiski ar ekonomisko pamatojumu," teica z/s ''Ragāres saimnieks Vaivars.

''Ragārēs'' apsaimnieko septiņus hektārus zemes, bet svarīgi jau neesot hektāri, bet gan efektivitāte. Lai darbu un iztikšanu nodrošinātu visu gadu, sortiments  krietni paplašināts un uzsākta  arī pārstrāde. "Ja citi sūdzas, ka nevar no hektāra dabūt simt eiro, tad es varu tikai pasmaidīt. Mums tiek izmantots pilnīgi visa gada laikā viss no pašas mazākās nezālītes līdz auglim. Stādīts viss tiek tā, lai simbiozē darbotos," sacīja Vaivars.

Jānim izdevies uz Ragārēm pārvilināt arī savu draudzeni, kura pēc profesijas ir arhitekte, bet tagad gatavo tējas un garšaugu maisījumus pēc Jāņa vecmāmiņas receptēm.

"Reāli savu dzīvi es kardināli izmainīju šogad, kad aizgāju no darba. Bija tāds lēmums - ja abi,  tad abi uz 100%," tā saka z/s ''Ragāres'' saimniece Elīna Skudra. Abi jaunieši stāsta, ka viņu Rīgas draugi joprojām īsti nesaprotot, kā var galvaspilsētas karjeras iespējas nomainīt pret lauksaimniecību, tomēr tendences  mainoties.

"Pēdējos gados jauni cilvēki, kas uzsākuši darbību lauksaimniecībā, kā prioritāti izvēlējušies bioloģisko lauksaimniecību. Ja mēs skatāmies uz 4000 bioloģiskajiem lauksaimniekiem, tad vairāki simti ir bioloģiskie jaunie lauksaimnieki," skaidroja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Jānis par savu entuziasmu, vēlmi un prasmi darboties jau 2012. gadā saņēmis ''Senču aicinājuma'' balvu. Tagad  ''Ragāres '' ieguvušas arī konkursa ''Sējējs'' bronzas statueti kā labākā bioloģiskā lauku saimniecība. Lauksaimniecībā tā ir augstākā balva, tomēr  jaunajiem saimniekiem tagad ir mērķis to iegūt  arī  nominācijā ''Zinātne praksē''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti