Par kavētajām deklarācijām VID sola automātiski sodīt tikai uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Automātiski sodīt tos, kuri regulāri kavē nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņus, - šādu normu paredz likumprojekts, ko valdība nosūtīja izskatīšanai Saeimā. Atkarībā no kavējuma dienu skaita sods var variēt no 25 līdz 700 eiro. Latvijas Pašvaldību savienība paudusi bažas par to, ka automātiski sodi pienāksies arī fiziskajām personām. Tomēr Valsts ieņēmumu dienests (VID) sola šādu kārtību attiecināt tikai uz uzņēmējiem.  

ĪSUMĀ:

  • Valdība rosina automātiski sodīt par deklarācijas neiesniegšanu termiņā.
  • Tikai trešdaļa Latvijas uzņēmēju iesniedz deklarācijas laikā.
  • VID novēro: Deklarācijas nesniedz, lai uzvarētu valsts iepirkumos, jo tad neparādās nodokļu parāds.
  • Sods par deklarācijas nesniegšanu paredzēts jau tagad, bet VID rosina to darīt automātiski.
  • Pašvaldību savienību uztrauc iedzīvotāju sodīšana.
  • VID sola – automātiski sodīs tikai uzņēmējus.
  • Arī pret uzņēmējiem pirmajās divās dienās sankcijas plāno nepiemērot.
  • Sodi plānoti no 25 līdz 700 eiro apmērā.
  • LTRK uzskata, ka sodu diferenciācija varētu būt vēl smalkāka.
  • Par automātisko sodu ieceri vēl jālemj Saeimai.

Tikai viena trešdaļa Latvijas uzņēmēju laikus atskaitās Valsts ieņēmuma dienestam par gūtajiem ienākumiem un samaksātiem nodokļiem. Otra trešdaļa iesniedz nodokļu deklarācijas ar kavējumu līdz 90 dienām, pārējie kavē vēl ilgāk. Tā secinājis VID, analizējot statistiskos datus.

Par kavētajām deklarācijām VID sola automātiski sodīt tikai uzņēmējus
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

„Eiropas valstīs tie ir 90%, kas sniedz [deklarācijas] savlaicīgi, mēs esam ļoti, ļoti tālu no tā līmeņa.

Ir parādījušās jaunas tendences, ka uzņēmums nesniedz deklarācijas, lai varētu vinnēt valsts pasūtījumā. Ja tu neesi iesniedzis deklarāciju, tātad tev nav parādu.

Tad tu uzvari konkursā un iesniedz deklarācijas. Mēs nelūdzam iesniegt deklarācijas tāpat vien. Tas ir apliecinājums tam, ka jūs esat maksājis algas, pievienotās vērtības nodokli,” skaidroja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa stāstīja, ka jau šobrīd par laikus neiesniegtajām nodokļu deklarācijām ir paredzēts sods. Tā sagatavošana ir darbietilpīgs process, bet iznākums gandrīz vienmēr ir nemainīgs – termiņi tiek kavēti arī turpmāk.

Tāpēc VID ierosina uzņēmējus sodīt automātiski, šo darbu uzticot informācijas tehnoloģiju sistēmai.

„Mūsu uzdevums ir, lai to izdara dators. Un mums ir cilvēkresursi, kuri var runāt ar šo konkrēto uzņēmēju un skaidrot viņa rīcības sekas. Šobrīd to komunikācijas laiku mēs veltām tam, ka rakstām lēmumu, kuru viņš tāpat nepilda.

Viņš samaksā tos simt vai divsimt eiro un nākamreiz atkal nesniedz ziņojumu,” norādīja Jaunzeme.

Automātiskās sodīšanas ideju kritizē Latvijas Pašvaldību savienība. Tās padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere pauda bažas par to, ka sodītas tiks ne tikai lielas firmas, bet arī parastie iedzīvotāji.

“Mūsu ieskatā, likumā bija jāparedz, ka uz fiziskām personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, neattiecina automātisko sodīšanu par deklarāciju neiesniegšanu. Ja viņi neiesniedz [deklarāciju], tad ir jāizvērtē konkrētie apstākļi. Mēs ļoti labi zinām, ka šogad ļoti lielam cilvēku skaitam bija pienākums iesniegt deklarācijas. Tika pagarināts deklarācijas iesniegšanas laiks,” norādīja Šķiltere.

VID vadītāja stāstīja, ka līdz likumprojekta nokļūšanai Saeimā iestādei būs jāizstrādā likumprojekta vadlīnijas. Tajās fizisko personu automātiska sodīšana netiks paredzēta.

„Šajā brīdī normas attiecas gan uz fiziskām, gan uz juridiskām personām. Bet tās, par kurām mēs runājam, tās ir juridiskās personas. Mēs uz fiziskām personām šobrīd neattiecināsim šīs normas,” skaidroja VID vadītāja.

Arī pret uzņēmējiem pirmajās divās dienās sankcijas nepiemēros. Attiecībā uz tiem dokumentiem, kas jāiesniedz reizi ceturksnī vai mēnesī, automātiski sodīs tikai tos, kuri gada laikā novēloti atskaitījušies vairākkārt. Soda apmērs būs atkarīgs no kavēto dienu skaita.  

Nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņa kavējuma dienas sods:

3-10 dienas: 25€ -70€,
11 - 20 dienas: 75€ – 150€,
21 – 30 dienas: 155€- 280€,
Vairāk par 30 dienām: 285€ -700€

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, ka sodu diferenciācija varētu būt vēl smalkāka, atzina LTRK Politikas daļas direktora vietnieks Jānis Lielpēteris.

„Mums būtu jānošķir attieksme pret tiem uzņēmējiem, kuri ilglaicīgi un sistemātiski neiesniedz deklarācijas, no tiem uzņēmējiem, kuriem, iespējams, deklarācijas neiesniegšana notika kļūdas dēļ vai tehniska pārpratuma dēļ. Mūsuprāt, konkrētajā projektā uz to nebija vērsta pietiekama uzmanība.

Tāpat šie sodi par neilgiem kavējumiem, mūsu ieskatā, varētu nesekmēt uzņēmēju un iedzīvotāju labvēlīgu attieksmi pret nodokļu administrāciju,” norādīja Lielpēteris.

Piecas dienas pirms nodokļu vai informatīvās deklarācijas iesniegšanas termiņa nodokļu maksātājiem VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā nosūtīs atgādinājumu.

Likumprojekts vēl jāskata Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti