Dienas ziņas

Džo Baidens ieradies Eiropā uz G20 un klimata samitiem

Dienas ziņas

Jelgavā būvēs krematoriju

Jaunais veiksmīgais zemnieks – Lauris Ikaunieks

Par jauno veiksmīgo zemnieku nosauc lopkopi no Varakļāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkursa “Sējējs 2021” laureātu vidū vienīgais latgalietis ir zemnieku saimniecības “Druvas” saimnieks Lauris Ikaunieks. Viņam šogad piešķirta balva nominācijā “Jaunais veiksmīgais zemnieks”. Pirms gada ar vecāku atbalstu jaunietis netālu no Varakļāniem uzsāka darbu piena lopkopībā. Viņš ļoti cer, ka turpmāk valstī vairāk tiks domāts par finansiālu atbalstu jebkuram jaunam cilvēkam, kam ir vēlme strādāt un veidot ģimeni tieši laukos.

Zemnieku saimniecības “Druvas” saimnieks, konkursa “Sējējs 2021” laureāts Lauris Ikaunieks norādīja: "Katrai govij ir savs vārds, un tie vārdi ir dažnedažādi. Ir Jeruzaleme, Gulbene, Sofija ir. Es arī atcerējos, ka lielajā fermā stāv arī Ausma! Arī Ausma ir!"

Ar jokiem, bet vienlaikus ļoti nopietnu skatu uz darbu laukos Lauris Ikaunieks saimnieko zemnieku saimniecībā “Druvas” Rēzeknes novada Dekšārēs kādreizējās muižas vietā. Lauku ikdiena jaunietim ir tuva kopš bērnības, un ar vecāku atbalstu pirms gada izveidota pašam sava saimniecība.

Ikaunieks sacīja: "Audzējam piena govis, ar piena lopkopību nodarbojamies, ļoti minimāli ar graudaugiem, tikai lopbarībai un, jā, ganāmpulkā ir kopā pāri par 200 lopiem."

Šogad jaunā vīrieša darbs novērtēts Latvijas lauksaimnieku nozīmīgākajā godināšanas pasākumā “Sējējs” nominācijā “Jaunais veiksmīgais zemnieks”.

Puisis uzsvēra, ka par to īpaši  pateicīgs ģimenei un draugiem.

"Redz, ka tu to darbu dari un, ja tu dari un ja ir apbalvojums, tātad tu dari pareizi, kaut ko es esmu izdarījis pareizi, ja es esmu saņēmis balvu. Piena lopkopība ir grūta nozare, bet tomēr vajadzīga mums Latvijā ir, likvidēt var visu vienmēr, bet uzcelt no jauna ir ļoti grūti," viņš dalījās ar pārdomām.

Tāpat lauksaimnieks ievērojis, ka interese jauniešu vidū par dzīvi laukos aug, tomēr viss apstājas tad, kad saņemts kārtējais kredīta atteikums.

"Kur jaunam cilvēkam, tūlīt viņam būs bērns vai vēl kas, nu, kur viņam būs nauda? Kā uzsākt jaunam, ja tāda iespēja būtu jebkur Latvijas vietā? Ministrija domā par šādiem te atbalsta mehānismiem, ministram esmu pats jautājis pagājušajā gadā Riebiņos, jautāju, – jā, domā, bet tas jau ir novēloti... desmit, 15 gadi tas jau ir novēloti," viņš uzskata.

Jo īpaši grūti ir tad, ja vēlas uzsākt lauksaimniecisko darbību no nulles, jo pirmajai kredīta iemaksai vajadzīga trešdaļa summas, bet līdz 40 000 eiro atbalstu var saņemt vien tad, ja jau ir esoša saimniecība.

Ikaunieks cer, ka turpmāk katrs gadījums būs izvērtēts cītīgāk un arī valsts nāks talkā ar savu galvojumu.

Viņš sacīja: "Arī, pabraukājot pa ārzemēm, [redzu] – viņi strādā bez problēmām, uz desmit, 15 gadiem iedod miljonos kredītus, un viņi visu atdod un bez problēmām strādā. Tur ir savādāka domāšana un cilvēki arī strādā ar perspektīvi."

Lai arī vēl ir virkne risināmu jautājumu, jaunais lauksaimnieks Lauris Ikaunieks uz nākotni raugās ar vairākām, bet vēl pagaidām noslēpumā turētām saimniecības attīstības iecerēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti