Panorāma

Ķīna sola atbalstu sadarbībai pārvadājumu biznesā

Panorāma

Valentīnei Lasmanei - 100

PVN shēmās Slovākijā – arī Latvijas uzņēmums

Par iesaisti PVN krāpšanas shēmās Slovākijā pieķer arī Latvijas uzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Slovākijā  izvērsies skandāls par vērienīgu krāpšanos ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), kur no valsts budžeta izkrāpti daudzi desmiti miljoni eiro. Kā atklājis LTV raidījums “Ļičņoje delo”,  iesaistīts arī kāds Latvijas uzņēmums. Krīzes gados to slavēja par spēju būtiski kāpināt apgrozījumu, kamēr citiem tas kritās. Taču, iespējams, šis kāpums saistīts ar PVN izkrāpšanas karuseli.

Intervijā LTV raidījumam “Ličnoje djelo” “AMG Eksports” valdes loceklis Andis Ābols pēc jautājuma, vai pazīst Mihailu Hovanecu, strupi pauda, ka tā ir personīga darīšana, un devās prom.

Cilvēks, par kuru viņam jautāja, ir zināms Slovākijā. Viņa kompānija “Tatra Trade Corporation” bija to septiņu vidū, kas izkrāpa PVN. 2011.gadā viņu arestēja kādas citas lietas sakarā, bet, lai mīkstinātu sodu, Hovanecs sācis runāt arī par šo nodokļu krāpšanos. Slovāku žurnāliste Oleksija Basarab, stāstot par lietas būtību, aprakstīja tipisku fiktīvu un īstu uzņēmumu ķēžu PVN karuseli.

“Darījumi bija brīnumaini, kad prece tiek nosūtīta un piegādāta vienā un tajā pašā dienā no Čehijas uz Slovākiju un atpakaļ. Turklāt ar vienu un to pašu transportlīdzekli. Vai, piemēram, transportēšana notika it kā ar čehu firmas transportlīdzekli, bet pārbaudē atklājās, ka transportlīdzeklis pieder slovāku firmai un tās īpašnieks pat nenojauš par tādu darījumu,” stāsta žurnāliste.

Krāpniecība ilgusi vismaz četrus gadus – no 2007. līdz 2011.gadam. No valsts budžetiem Slovākijā, Čehijā un Ungārijā tādējādi izkrāpti aptuveni 80 miljoni eiro.

Iesaistīti arī vietējie politiķi, bet kopumā iesaistīto cilvēku vidū ir Slovākijas, Čehijas, Ukrainas un arī Latvijas pilsoņi.

Un te arī izgaismojas uzņēmēju Anda Ābola un viņa sievas Gunitas Ābolas vārdi.

Viņu uzņēmums “AMG Eksports” krīzes gados uzrādīja strauju izrāvienu, 2008. – 2009.gadā sasniedzot maksimālo apgrozījumu – 41 miljonu eiro, peļņu – miljonu eiro. 

 Laikrakstam “Dienas Bizness”, stāstot par panākumu atslēgu, Gunita Ābola to saistīja ar uzņēmuma filozofijas maiņu un norādīja: «Faktiski uzņēmums nodarbojas ar tā dēvētajiem trīs pušu darījumiem, kur starp ražotāju un patērētāju ir tirgotājs – “AMG Eksports”.”

Taču vairākos Slovākijas tiesas spriedumos parādās citi aspekti, kas varētu būt panākumu pamatā. Piemēram, SIA “AMG Eksports” vārds parādās lietā par cukura pārdošanu, kur bijis mēģinājums nepamatoti dabūt nodokļu pārmaksā 108 tūkstošus eiro no Slovākijas budžeta,  bet citā lietā līdzīgi mēģināts izkrāpt 104 tūkstošus eiro.  Šajā lietā ozolkoka parketa pārvadāšanas ķēdē īsā laikā parkets pabija Slovākijā, tad Čehijā, tad Latvijā, tad atkal divos uzņēmumos Čehijā  un visbeidzot atkal Slovākijā.

Līdz ar krāpniecības atklāšanu Slovākijā beidzas arī Latvijas uzņēmuma veiksmes stāsts. Tomēr Gunita Ābola, kuru savās liecības Mihails Hovanecs sauca kā to personu, ar kur šajā firmā bijis pastāvīgā kontaktā par darījumiem, komentāros ir skopa: “Es mēģināšu pie saviem advokātiem noskaidrot, kas notika Slovākijā. Par cik jūs man teicāt, vai Slovākijā ir kādi lēmumi. Bet advokāti neko no Slovākijas nav saņēmuši un nevarēja neko man pastāstīt.”

Slovākijas un Čehijas iestādes izmeklēšanas interesēs gan plašākus komentārus nesniedz. Savukārt prokuratūrā Latvijā atzīst, ka no Prāgas apgabala prokuratūras ir saņemti tiesiskās palīdzības lūgumi un tie tika izpildīti. Taču arī Latvijas iestādes vairāk informācijas sniegt nevarot. Tikmēr uzņēmums “AMG Eksports” savu darbību turpina, taču jau ar krietni zemākiem finanšu rādītājiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti