Par elektrības sadali varētu prasīt fiksētu maksu neatkarīgi no patēriņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Elektroenerģijas sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" plāno ieviest fiksētu komponenti elektroenerģijas sadales tarifā mājsaimniecībām, pirmdien žurnālistiem sacīja kompānijas valdes loceklis, tehniskais direktors Raimonds Skrebs.

Sadales un pārvades tarifs ir vienas no vairākām elektrības cenas gala tarifa komponentēm, un pašlaik par katru no tām lietotāji maksā atbilstoši patērētajam elektrības apjomam. "Sadales tīkls" vērtē ieceri vienu no šīm komponentēm - sadales tarifu - noteikt kā fiksētu visiem lietotājiem, neatkarīgi no patērētās elektroenerģijas daudzuma, portālam Lsm.lv skaidroja Skrebs.

To paredzēts darīt, lai pieslēgumi aptuveni 120 tūkstošiem objektu, kuros elektroenerģija netiek patērēta, tādējādi arī nemaksājot sadales tarifu, nebūtu jāuztur kompānijas klientiem, kuri elektroenerģiju tērē.

"Mēs vēlamies līdzsvarot tarifu. (..) Analizējot "Sadales tīkla" tarifu metodiku, mēs saprotam, ka tas ir pakārtots reālam patēriņam. Latvijā ir vairāk nekā 120 tūkstoši objektu - gan dzīvokļi, gan viensētas, kur tērē 0 vai 10 kilovatstundas gadā. Visi mēs kopā šo tīklu uzturam, un tas nav pareizi. Tie, kas tērē, uztur tos, kuri netērē. Godīgāk būtu, ja ieviestu daļu fiksētu komponenti, lai arī tie, kas netērē elektroenerģiju, piedalītos līnijas uzturēšanā," sacīja Skrebs.

Pēc viņa teiktā, sākotnēji uzņēmumam šķita, ka attiecīgie objekti pārsvarā ir lauku sētas, taču pēc sīkākas izpētes atklāts, ka puse no attiecīgajiem 120 tūkstošiem objektu ir dzīvokļi un privātmājas. "Liels daudzums šeit ir "trekno gadu" sekas. Līnijas ir izbūvētas, mums tās ir jāuztur, bet maksā tikai tie, kuri elektroenerģiju patērē," norādīja kompānijas valdes loceklis.

Šā gada laikā paredzēts attiecīgo iniciatīvu līdz galam izpētīt. Finansiālo ietekmi šādai iecerei "Sadales tīkla" tehniskais direktors pagaidām gan nevēlējās komentēt.

Elektroenerģijas sadales un pārvades tarifs ir viena no četrām komponentēm, kas veido elektroenerģijas gala tarifu Latvijā. Tajā ietilpst arī elektroenerģijas cena, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti