Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidenti Daci Matuli

Rīta Panorāma

Intervija ar bokseri Mairi Briedi

Intervija ar Ivaru Godmani

Par «Citadeles» pārdošanu Godmanis uzticas Straujumai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijai būtu labāk, ja banka „Citadele” paliktu valsts īpašumā, taču, ja reiz nācies pārdot, bijušais premjers Ivars Godmanis uzticas pašreizējai valdības vadītājai šajā jautājumā.

Intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” Godmanis atzina, ka būtu bijis labāk, ja banka paliktu valsts īpašumā. Viņš gan nezina, vai ir izmantotas visas iespējas, lai banku nepārdotu.

Lai gan atbilstoši Eiropas Savienības prasībām paturēt banku valsts īpašumā nedrīkstēja, tomēr šim nosacījumam ir virkne atrunu.

Tai pašā laikā ekspremjers apliecina, ka uzticas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai („Vienotība”) šajā jautājumā un pieļauj, ka citas iespējas Latvijas valdībai nebija.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu. Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. 

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. 

Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz Privatizācijas aģentūras un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB. 

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā. 

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto summu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti