Par atbalstu zemu izmaksu īres namu būvniecībai reģionos interesējušies 15 īpašumu attīstītāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sākusies pieteikšanās zemu izmaksu īres namu būvniecības projektiem reģionos. Tā ir valsts atbalsta programma, ar kuru cer risināt mājokļu fonda problēmas, kā arī piesaistīt darbaspēku pašvaldībām. Paredzēts, ka tuvāko divarpus gadu laikā jau pirmie 300 dzīvokļi varētu tikt uzbūvēti. Attīstības finanšu institūcijā "Altum" par programmu interesējušies 15 īpašumu attīstītāji.

Sākas pieteikumu pieņemšana zemu izmaksu īres namu būvniecības projektiem reģionos
00:00 / 03:05
Lejuplādēt

Jauni īres nami pēdējo desmit gadu laikā Latvijā būvēti vien Rīgā, Pierīgā un lielajās pilsētās. Tikmēr reģionos iespēja tikt pie jauna un energoefektīva mājokļa ir niecīga.

Tāpēc Ekonomikas ministrija izstrādājusi atbalsta programmu 700 jaunu īres dzīvokļu būvniecībai reģionos. Jaunie mājokļi būs paredzēti mājsaimniecībām, kas nespēj iegādāties dzīvokļus uz tirgus nosacījumiem, bet tajā pašā laikā ģimenes nav tik trūcīgas, jo nekvalificējas maznodrošināto atbalstam.

"Programmas mērķis ir to parādīt kā pilotprojektu. Iesākumā to [dzīvokļu] nebūs daudz, bet ceram uz turpinājumu nākamajos gados, šo mājokļu fondu paplašinot un nodrošinot, ka daļa no šiem īres ienākumiem atgriežas mājokļu fondā. Šo programmu ceram noteikti turpināt, jo pēc visiem rādītājiem Eiropā liela daļa iedzīvotāju dzīvo pārapdzīvotos mājokļos, kas nav atbilstoši mūsdienu dzīves kvalitātes prasībām. Un otrs – mums liela daļa no padomju laikos būvētiem mājokļiem ir ēkās, kuras pat nav pamatoti rekonstruēt. No šiem mājokļiem gadu gaitā būs jāatsakās, jāpāriet uz jauniem mājokļiem, tā ka aktualitāte tuvākajos gados noteikti nezudīs," norādīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

Šonedēļ attīstības finanšu institūcija "Altum" sāka pieņemt pieteikumus no nekustamo īpašumu attīstītājiem valsts atbalsta projektam.

Līdz šim par projekta īstenošanu konsultējušies 15 īpašumu attīstītāji Valmierā, Alūksnē, Liepājā, Ventspilī un Ogrē.

"Mēs domājam, ka pirmie pieteikumi varētu tikt gaidīti tuvākā mēneša laikā, optimistisks scenārijs būtu – pat tuvākajās pāris nedēļās. Viena no lietām, kas attīstītājiem pirms tam būtu jāveic, pirms pieteikumu iesniegšanas, – pašvaldībā, kurā ir vēlme būvēt īres namu, būtu jāsaņem pilnvarojuma līgums. Liels mērķis ir līdz 2026. gada 30. jūnijam apstiprināt projektu par 700 dzīvokļu būvniecību, no kuriem būtu uzbūvēti vismaz 300 dzīvokļi. Es domāju, ka līdz šim termiņam problēmu apstiprināt projektus nebūs," sacīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Latvijas Pašvaldību savienībā vērtēja, ka šī programma ir nepieciešama teju visās pašvaldībās. Nevarot izcelt kādu konkrētu reģionu, jo dzīvojamais fonds ārpus lielajām pilsētām ir sliktā stāvoklī.

"Šādi zemās maksas īres dzīvokļi ir viens no instrumentiem cilvēkresursu piesaistei reģionos. Tas arī vienlaikus veicina darbaspēka mobilitāti, un arī pašas pašvaldības var veidot konkrētu rindu pēc nepieciešamajiem speciālistiem. Protams, pašvaldībām ir interese par jauna darbaspēka piesaisti un atbalstu jaunām ģimenēm," sacīja Pašvaldību savienības pārstāve Ella Pētermane.

Paredzēts, ka dzīvokļu vidējā platība būtu ap 50 kvadrātmetriem. Īres maksa par kvadrātmetru – līdz pieciem eiro, bet tā katru gadu var tikt palielināta atbilstoši inflācijai.

Programmas finansējuma kopējais apjoms ir nepilni 43 miljoni eiro. Tas tiek finansēts no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti