Panorāma

Delta apdraud nevakcinētos eiropiešus

Panorāma

Stājas spēkā administratīvi teritoriālā reforma

PVN skars 30 000 sūtījumu dienā

Par ārpus ES internetā nopirktām precēm jāmaksā nodoklis no pirmā centa. Kā tas notiks?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No ceturtdienas, 1. jūlija, par visām precēm, ko cilvēki iegādājušies internetveikalos un saņems sūtījumos no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā (ES), būs jāpilda deklarācija un jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) jau no pirmā centa.

ĪSUMĀ:

  • Iepriekš atmuitot un maksāt nodokli vajadzēja par precēm virs 22 eiro; tagad par visām. Vairāk
  • Noteikumi stājas spēkā visā ES.
  • Katrs sūtījums pirms saņemšanas ir jādeklarē un jāsamaksā nodoklis. Vairāk
  • Par dāvanām līdz 45 eiro PVN nav jāmaksā, bet tās aizvien ir jādeklarē. ► Vairāk
  • Ja preces iegādātas sen un saņemta pēc 1. jūlija, deklarācija jāpilda un nodoklis jāmaksā.
  • Deklarāciju var pildīt pats elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). ► Vairāk
  • "Latvijas pasts" izveidojis arī tam paredzētu lietotni; ► Vairāk
  • Arī tagad par precēm virs 150 eiro jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis. Vairāk
  • Ja tirgotājs būs reģistrējies ES vienotajā portālā, PVN maksājumu varēs iekļaut preces cenā. ► Vairāk
  • Ja nelieto viedierīces, tad klātienē pasta nodaļā atmuitošana maksās 3,99 eiro. ► Vairāk

Iepērkoties interneta veikalos vai preču tiešsaistes pārdošanas platformās un saņemot sūtījumus no valstīm ārpus ES, līdz šim iedzīvotājiem bija jāatmuito preces un jāmaksā nodokļi, ja preču vērtība pārsniedza 22 eiro. Par precēm, kuru vērtība bija zemāka par 22 eiro, iepriekš nodokļi nebija jāmaksā, bet no 1. jūlija visā ES stājas spēkā izmaiņas, kas nosaka, ka PVN jāmaksā arī no preces, kas maksā kaut vienu eiro.

Maksājamo nodokļu summas aprēķināšanai un iekasēšanai valsts budžetā par sūtījumiem ziņas būs jāiesniedz muitai jeb jādeklarē sūtījums muitā. Saņēmējs varēs izvēlēties sev ērtāko preču atmuitošanas veidu: vai nu pats VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā aizpildīt un iesniegt vienkāršoto importa muitas deklarāciju pasta sūtījumiem, vai arī uzticēt šo pienākumu piegādātājam vai citam muitošanas speciālistam, kurš sniedz attiecīgos maksas pakalpojumus.

Ja cilvēks deklarāciju iesniegs VID EDS, daļu informācijas VID saņems no sūtījuma piegādātāja, bet daļa datu būs paša saņēmēja rīcībā: informācija par preci, tās pārdevēju, cenu, piegādes izmaksām u.c.

Tiklīdz deklarācijā būs ievadīti prasītie dati, sistēma veiks nodokļu aprēķinu, nodokli cilvēks varēs samaksāt, nospiežot pogu "Maksāt".

Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk par precēm, kuru vērtība pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā ne vien PVN, bet arī muitas nodoklis. Par akcīzes precēm būs jāmaksā arī akcīzes nodoklis. Ja sūtījumā būs tādas preces, uz kurām attiecas ierobežojumi, piemēram, zāles, kažokādas apģērbi u.c., vienkāršoto deklarāciju iesniegt nevarēs, būs jānoformē standarta importa muitas deklarācija.

Ja sūtījumā būs akcīzes preces, piemēram, kafija, alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, akcīzes nodoklis par tām jāmaksā neatkarīgi no nopirkto preču vērtības. Atbrīvojums no muitas nodokļa neattiecas arī uz smaržām un tualetes ūdeņiem.

Ja trešās valsts tiešsaistes tirgotājs būs reģistrējies jebkuras ES dalībvalsts importa vienas pieturas aģentūras portālā Import One Stop-Shop (IOSS), viņš PVN iekasēs pirkuma veikšanas brīdī un pēc tam nodrošinās tā ieskaitīšanu tās valsts budžetā, uz kuru sūtīs iegādāto preci.

Šādā gadījumā maksājamai PVN summai ir skaidri un nepārprotami jābūt norādītai vietnē, kur cilvēki iepērkas, kā arī atspoguļotai pirkuma rēķinā. Ja tirgotājs izmantos IOSS, sūtījumu atmuitošanu veiks "Latvijas pasts" vai eksprespasts, bet iedzīvotājiem nekas papildus nebūs jādara.

No 1. jūlija muitas deklarācija arī jāiesniedz par visām dāvanām, ko fiziskas personas saņems no saviem radiem vai draugiem, kuri dzīvo valstīs, kas nav ES dalībvalstis. Tomēr par dāvanām jeb nekomerciālajiem sūtījumiem, tāpat kā iepriekš nodokļi nebūs jāmaksā, ja preču vērtība nepārsniegs 45 eiro.

"Latvijas pasts" piedāvā īpašu lietotni

"Latvijas pasts" arī piedāvā lietotni sūtījumu atmuitošanai. Individuālā saite uz lietotni tiks nosūtīta īsziņā kopā ar informāciju par sūtījuma saņemšanu. Savukārt drukātajā paziņojumā būs iekļauts QR kods jeb kvadrātkods. To noskenējot, pircēju novirzīs uz lietotni.

Sūtījuma saite būs unikāla, un lietotnē tiks atvērta tikai konkrētajam sūtījumam atbilstoša atmuitošanas forma atkarībā no sūtījuma vērtības: sūtījumiem vērtībā līdz 150 eiro bez akcīzes precēm tas būs PVN aprēķins no sūtījuma vērtības, bet sūtījumiem vērtībā virs 150 eiro tiks iekļauta iespēja pievienot deklarēšanai nepieciešamos dokumentus (rēķinu, maksājuma uzdevumu u.tml.).

Atverot saiti uz lietotni, sūtījuma saņēmējs varēs izvēlēties, kā vēlas veikt atmuitošanu:

  • par samaksu līdz vienam eiro, izmantojot "Latvijas pasta" starpniecību;
  • paša spēkiem VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Sūtījumiem virs 150 eiro un/vai ar akcīzes precēm atmuitošanas pakalpojums "Latvijas pastā" maksās 3,99 eiro.

Tāpat lietotnē paredzēta iespēja atteikties no sūtījuma atmuitošanas tiem klientiem, kuri nevēlas saņemt konkrēto sūtījumu.

Ja cilvēks nelieto viedierīces, "Latvijas pasts" piedāvās iespēju uzrādīt drukāto aicinājumu un sūtījuma dokumentus attiecīgajā pasta nodaļā, kas veiks nepieciešamās darbības un aizpildīs informāciju sūtījuma tālākai atmuitošanai. Šāds pakalpojums pasta nodaļā izmaksās 3,99 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti