Par apgrūtinošu prasību izvirzīšanu telefonu ražotājiem apsūdzēts «Google»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija izvirzījusi apsūdzības konkurences pārkāpumos ASV interneta tehnoloģiju gigantam „Google” par tā izstrādāto operētājsistēmu „Android”. Tā tiek izmantota lielākajā daļā pasaulē lietoto viedtelefonu. Brisele uzskata, ka „Google” ļaunprātīgi izmantojis savu tirgū dominējošo stāvokli, lai to pasargātu un vēl paplašinātu. ASV uzņēmums apsūdzēts par apgrūtinošu prasību izvirzīšanu telefonu ražotājiem, kas izmanto „Android” operētājsistēmu, un negodīgu priekšrocību radīšanu attiecībā uz konkurentiem.

Eiropas Savienības konkurences komisāre Margarēte Vestagere vakar paziņoja, ka ASV interneta tehnoloģiju gigants „Google” licis viedtelefonu ražotājiem, kas izmanto tā izstrādāto operētājsistēmu „Android”, uzstādīt ''Google'' meklēšanas pakalpojumu kā noklusējuma programmu, lai saglābtu tirgus domnanci.

Vestagere norādīja, ka izmeklēšanas sākotnējie secinājumi liecina, ka šāda rīcība pārkāpj Eiropas Savienības konkurences likumus un „Google” ir ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo tirgus stāvokli:

„Mēs atklājām, ka „Google” izmanto tādu stratēģiju attiecībā mobilajām ierīcēm, kuras mērķis ir pasargāt un paplašināt savu dominējošo stāvokli interneta meklēšanas pakalpojumos. „Google” to dara, uzspiežot nepamatotus ierobežojumus un nosacījumus ražotājiem, kas izmanto „Android” mobilo telefonu operētājsistēmu, kā arī mobilo tīku operatoriem.”

Brisele paziņoja, ka „Google” ļaunprātīgi izmantoja savu dominējošo stāvokli trīs veidos.

Pirmkārt, liekot telefonu ražotājiem tajos uzreiz uzstādīt interneta meklētāju „Google Search” un Google izveidoto interneta pārlūkprogrammu „Chrome” kā nosacījumu atsevišķu uzņēmuma patentētu aplikāciju izmantošanai.

Otrkārt, ASV firmai izvirzītas apsūdzības par ražotāju ierobežošanu, tiem neļaujot savos telefonos uzstādīt konkurējošas operētājsistēmas.

Treškārt, „Google” piedāvā materiālu stimulu telefonu ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem ar noteikumu, ka tie savās ierīcēs pirms pārdošanas instalē ekskluzīvi interneta meklētāju „Google Search”.

Eiropas Komisija uzskata, ka tādā veidā „Google” kavē inovācijas, savām aplikācijām sniedzot negodīgas priekšrocības darījumos ar tādiem mobilo tālruņu ražotājiem kā „Samsung” vai „Huawei”.

''„Google'' rīcības rezultātā konkurējošo uzņēmumu radītie interneta meklētāji, mobilās operētājsistēmas un interneta pārlūkprogrammas bijušas mākslīgi izslēgtas no atsevišķām biznesa attīstības iespējām. Tas nav labi. Tā [novēršana] ir viena no manām prioritātēm, lai patērētāji var baudīt plašas mobilo produktu un pakalpojumu izvēles iespējas',” norāda Vestagere.

„Android” ir tā dēvētā „atvērtā pirmkoda programmatūra”, un dažādi vietelefonu ražotāji to var piemērot savām vajadzībām. Operētājsistēmas „Android” daļa pasaules mobilo telefonu tirgū ir aptuveni 80%. Pērn tika saražots vairāk nekā viens miljards viedtelefonu, kas darbojas ar ''Android'' operētājsistēmu. Parasti tā tiek piedāvāta ar jau instalētām „Google” aplikācijām, tostarp interneta pārlūku, e-pastu un kartēm.

Šī ir jau otrā Eiropas Savienības izmeklēšana pret ''Google''. Pērn kopiena kompāniju apsūdzēja par sava dominējošā stāvokļi ļaunprātīgu izmantošanu interneta meklētāju tirgū Eiropā.

Abās izmeklēšanās interneta tehnoloģiju gigantam draud naudassods, kas atbilst desmitajai daļai no ''Google'' viena gada ieņēmumiem globālajā tirgū. Par pamatu ņemot 2015.gada ienākumus, tas būtu gandrīz septiņu ar pusi miljardu ASV dolāru liels naudassods.

''Google'' paziņojis, ka sadarbosies ar Eiropas Savienību, lai pieradītu, ka operētājsistēma ''Android'' dod labumu gan tās lietotājiem, gan konkurences veicināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti