Par 9% palielinoties eksportam, ES parādās pozitīvas iezīmes piena tirgum

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūnijā pasaules biržās sākušas pieaugt sviesta, sūkalu pulvera un citu industriālo piena produktu cenas, kas liecina par ilgi gaidīto sektora atkopšanos pēc teju divus gadus ilgušās krīzes, ziņo Eiropas Komisijas (EK) Lauksaimniecības ģenerāldirektorāts.

EK gan norāda, ka šīs cenu izmaiņas ir pozitīva zīme, taču vēl pāragri spriest, vai sākusies piena tirgus atveseļošanās. EK skaidro - ja arī cenu kāpums turpināsies, paies vēl vairāki mēneši, kamēr pozitīvās tendences sāks ietekmēt piena iepirkuma cenas zemniekiem.

Jaunākie EK dati par piena eksportu šā gada četros mēnešos liecina, ka tas pieaudzis par 9%. Eksporta rādītājus ietekmējis galvenokārt sviesta un siera eksporta pieaugums par attiecīgi 49% un 14%. Galvenie noieta tirgi šiem produktiem ir Saūda Arābija, Ēģipte un Japāna. Vienlaikus par 8% krities vājpiena pulvera eksports, un tā cena pasaules tirgos ir zemāka nekā ES noteiktā intervences cena.

EK gan norāda, ka eksporta kāpums joprojām nerisina ar piena pārprodukciju saistītās problēmas, konkrēti - zemo iepirkuma cenu, kas ES jau nokritusi līdz vidēji 27 centiem par kilogramu. Turklāt šā gada pirmajos četros mēnešos turpinājies piena ražošanas pieaugums - salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu tas bijis par 5,6% lielāks.

Piena ražošanas pieaugumā līdere ir Nīderlande, kur šogad jau ir 668 000 tonnu pieaugums, no šī rādītāja daudz neatpaliek arī Vācija, kam seko Itālija, Polija un Īrija.

Arī Latvijā iepirktā piena daudzums arvien pieaug, vienlaikus samazinoties iepirkuma cenai. Saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra aplēsēm šā gada pirmajā pusgadā iepirkts 395 049 341 kilograms piena salīdzinājumā ar 391 700 535 kilogramiem attiecīgajā laika posmā pērn. Savukārt iepirkuma cena jūlijā svārstās no 18 līdz 23 centiem par kilogramu piena.

Jau vēstīts, ka visā ES šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. No 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājusies par 39%, nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Tikmēr piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu eiro ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei. Šā gada jūnijā piensaimniecībām no valsts budžeta izmaksāts vēl 6 197 000 eiro valsts atbalsts, savukārt jūlijā EK piešķīra vēl 9,7 miljonus eiro, par kuru sadales kritērijiem būs zināms ne ātrāk kā septembra nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti