Par 5,7% pērn pieauguši mājsaimniecību izdevumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā mājsaimniecību patēriņa izdevumi, rēķinot vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, pērn faktiskajās cenās palielinājās par 5,7% jeb 11 latiem un bija 198 lati, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Lai arī pēdējos divos gados vērojama mērena mājsaimniecību patēriņa pieauguma tendence, tomēr patēriņa izdevumi 2012.gadā joprojām bija zemāki nekā 2008.gadā, informē CSP.

Patēriņa izdevumu pieaugums 2012.gadā salīdzinājumā ar 2011.gadu faktiskajās cenās bija 5,7%, bet, ņemot vērā, ka patēriņa cenas minētajā laika periodā palielinājās par 2,3%, patēriņa izdevumi salīdzināmajās cenās pieauga par 3,3%.

Pēc pārvaldes datiem, lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētās dzīvojošām mājsaimniecībām, kurās tie sasniedza 215 latus vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, kas ir par 5,1% vairāk nekā 2011.gadā. Savukārt patēriņa izdevumi laukos 2012.gadā bija 163 lati, kas ir par 7,2% vairāk nekā gadu iepriekš.

Vislielākais patēriņa izdevumu pieaugums 2012. gadā bija uzņēmēju un pašnodarbināto mājsaimniecībās – par 22%, savukārt vismazākais tas bija pensionāru mājsaimniecībās – par 1,6%.

Tāpat mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina – jo vairāk bērnu ir mājsaimniecībā, jo mazāk tā var atļauties tērēt uz katru personu. Statistikas pārvaldē atzina, ka visgrūtāk klājās mājsaimniecībām ar trim un vairāk bērniem, kurās patēriņa izdevumi bija 113 latu vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī un veidoja vien 57% no vidējā patēriņa izdevumu līmeņa valstī.

Vislielākie patēriņa izdevumi 2012.gadā bija Rīgas un Pierīgas mājsaimniecībās, attiecīgi 240 latu un 203 lati uz mājsaimniecības locekli mēnesī. Pārējos reģionos patēriņa izdevumi nesasniedza vidējo rādītāju valstī. Savukārt viszemākie patēriņa izdevumi bija Latgales reģionā – 166 lati vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Neraugoties uz patēriņa izdevumu pieaugumu, to struktūra būtiski nav mainījusies, un arī 2012. gadā galvenās patēriņa izdevumu prioritātes palika nemainīgas – pārtika, mājoklis un transports

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, visstraujāk pieauga izdevumi transportam– par 20,5%, kas palielinājušies galvenokārt uz personiskā transporta izmantošanas rēķina. Mājsaimniecības atsākušas iegādāties personiskos transporta līdzekļus, kā arī nav taupījušas līdzekļus to ekspluatācijai.

Mājsaimniecībās 2012. gadā bija salīdzinoši augsts mājokļa komunālo maksājumu slogs, izdevumi šiem mērķiem pieauga par 6,7%. Mājokļa izdevumu pieaugums galvenokārt saistāms ar cenu kāpumu siltumenerģijai, gāzei, kā arī mājokļa īres maksai. Turklāt, kā liecina Eiropas Savienības ienākumu un dzīves apstākļu 2012. gada apsekojuma dati, 44% mājsaimniecību šādi maksājumi bija ļoti apgrūtinoši.

Visvairāk mājsaimniecības joprojām tērē uzturam un šie izdevumi veido vidēji 28% no visiem patēriņa izdevumiem (2011.gadā - 29%). Šo izdevumu īpatsvars patēriņa izdevumos ir nedaudz samazinājies. Mājsaimniecību izdevumi pārtikai, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājušies visai nenozīmīgi no 54 latiem līdz 55 latiem vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī.

Kopumā vidēji visās mājsaimniecībās tādi primārie izdevumi kā pārtika, mājoklis, transports, apģērba un apavu iegāde un veselība veidoja vairāk nekā divas trešdaļas (70%) no kopējiem patēriņa izdevumiem. Respektīvi, lielākā daļa izdevumu joprojām tiek novirzīti ikdienas vajadzību nodrošināšanai.

2012. gada mājsaimniecību budžetu apsekojumā piedalījās 3791 mājsaimniecība visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti