Paplašināta Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valdība otrdien, 7.martā, apstiprināja grozījumus Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā, paplašinot šīs slimības riska zonu teritoriju Latvijā, informēja Zemkopības ministrijā.

Dokumenti

ACM riska zonas 28.02.17

Lejuplādēt

33 KB

Grozījumi bija nepieciešami saistībā ar to, ka šā gada janvārī konstatēti daži Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumi mežacūkām Talsu un Tukuma novadā, bet februārī Salaspils novadā un Lietuvas Biržu pagastā konstatēti slimības uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Paplašinātas arī Āfrikas cūku mēra riska teritorijas zonas Lietuvā.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Ministrijā skaidro, ka III riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā. II riska zonu nosaka pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā. Savukārt I riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap III vai II riska zonu.

Vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris kopš 2015.gada vidus, kad tas siroja Latgalē, ir pārņēmis daudz plašākus Latvijas apgabalus. Skaļākie no pēdējiem gadījumiem bija Āfrikas cūku mēra konstatēšana februāra sākumā Salaspils novadā esošajā cūku novietnē "Bunči", kas piederēja SIA “Ancers”. Tās fermā "Rukas", kas atrodas Krimuldas novadā, cūkām bīstamā slimība konstatēta janvāra vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti