Paplašinās PTAC un Veselības inspekcijas pilnvaras izmeklēt patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) rosina paplašinās Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) un Veselības inspekcijas pilnvaras izmeklēt patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumus.

EM izstrādājusi un saskaņošanai nodevusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, jo patlaban nacionālie tiesību akti paredz mazāku tiesību apjomu patērētāju kolektīvo interešu uzraudzības iestādēm nekā tas ir noteikts Eiropas Savienības tiesību aktos.

"Piemēram, šīm iestādēm nav tiesību piekļūt datu plūsmām tiešsaistes vidē, finanšu plūsmu un banku kontu informācijai, kā arī ierobežot tiešsaistes saskarnes. Līdz ar to likumprojekts tika izstrādāts ar mērķi paplašināt patērētāju kolektīvo interešu aizsardzības iestāžu pilnvaras izmeklēt un novērst patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumus, tostarp arī lietās par negodīgu komercpraksi, kas ir viens no patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumiem," atzina EM.

Likumprojekts nosaka, ka patērētāju kolektīvo interešu uzraudzību veiks PTAC un Veselības inspekcija.

Ar likuma grozījumiem plānots noteikt PTAC un Veselības inspekcijai virkni patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumu izmeklēšanas tiesības. Tajā skaitā pieprasīt un saņemt visu lietas būtības noskaidrošanai nepieciešamo informāciju, tostarp, arī veicot uzraudzību tiešsaistē. Iestādes varēs pieprasīt no elektronisko sakaru komersantiem, informācijas sabiedrības pakalpojumu sniedzējiem, augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra turētāja un domēna vārdu reģistratūrām sniegt informāciju par datu plūsmām, lai noskaidrotu tajās iesaistīto personu identitāti un tiešsaistes saskarņu īpašniekus.

PTAC un Veselības inspekcija arī varēs veikt pārbaudes pirkumus vai pasūtījumus, neatklājot informāciju vai izmantot līdzekļus, kas nodrošina informācijas neatklāšanu, par pārbaudes faktu vai pārbaudes veicēja identitāti, kā arī izmantojot citu pārbaudes veicēja identitāti.

Likumprojekts arī paredz abām iestādēm tiesības policijas klātbūtnē veikt piespiedu iekļūšanu ražotāju, pārdevēju, pakalpojumu sniedzēju vai citu personu privātīpašumā, kā arī piekļūt telpām, mantām, dokumentiem un citai informācijai. Šo darbību ietvaros Valsts policija sniegs atbalstu PTAC vai Veselības inspekcijai, nodrošinot sabiedrisko kārtību, tomēr Valsts policija neveiks procesuālās darbības administratīvās lietas ietvaros.

PTAC un Veselības inspekcija arī varēs pieprasīt kredītiestādes rīcībā esošās neizpaužamās ziņas, lai noskaidrotu finanšu plūsmās iesaistīto personu identitāti vai banku kontu informāciju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti