Panorāma

M. Bilingslijs slavē banku piedāvājumus

Panorāma

Francijas vēstniece: Makrons ir par stipru ES

ES lielāku atbalstu lauksaimniekiem nesola

Papildu «lietavu kompensācijas» ES lauksaimniecības komisārs nesola

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nav gaidāms, ka rudens lietavās un plūdos cietušie zemnieki varētu saņemt lielāku Eiropas Savienības (ES) atbalstu, nekā Eiropas Komisijas jau piešķirtie 15 miljoni, ko paredzēts izmaksāt trīs Baltijas valstīm un Somijai. Latvijai piešķirtā daļa ir nepilni trīsarpus miljoni, kas ir mazāk par desmitdaļu no zaudējumiem, ko bija apkopojusi Zemkopības ministrija. Par lauksaimniecību atbildīgais Eiropas komisārs Fils Hogans intervijā Latvijas Televīzijai nesola, ka atbalsta summa varētu tikt palielināta.

KONTEKSTS:

2017.gada augustā Latgali un citus Latvijas reģionus skāra pamatīgas lietavas, kas postīja gan ceļus, gan laukus.

Vēlāk valdība apstiprinājusi, ka no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēl gandrīz 15 miljonus eiro kompensācijām lauksaimniekiem. Bija paredzēts, ka tās saņems gandrīz 3000 saimniecību īpašnieki un valsts atlīdzinās tikai zemnieku ieguldījumus.

Tiesa, kā vēstīja LTV raidījums "De facto", atbalsts ne vienam vien zemniekam aizgājis gar degunu neskaidro kompensāciju piešķiršanas kritēriju dēļ. Pārbaudē noskaidrots, ka četras zemnieku saimniecības Latgalē nepamatoti saņēmušas plūdu kompensācijas un valstij kopumā atgriezīs teju 40 tūkstošus eiro.

LTV: Gribēju jautāt par Latvijas lauksaimniekiem. Mēs pieteicāmies, lai saistībā ar plūdiem saņemtu naudu no Eiropas Savienības. Lauksaimnieki saka – tas ir nepietiekami, viņi gaida vairāk, jo šī nauda nesedz viņu zaudējumus. Vai viņi var sagaidīt lielāku atbalstu?

ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans: Nekad nav iespējams pilnībā izpildīt visu, ko lauksaimnieki vēlētos, kad runa ir par visām šīm krīzēm. Šī ir pirmā reize, kad kopējās zemkopības politikas ietvaros esmu iedevis naudu saistībā ar plūdiem. Domāju, ka ārpus šīs kopējās zemkopības politikas sadaļas lauksaimnieki vispār neko nebūtu varējuši saņemt. Tādēļ esmu priecīgs, ka kaut vai tik daudz varēju iedot. Bez šaubām, es saprotu, ka ar to nekad nebūs pietiekami. Bet vismaz tas ir labāk nekā nekas.

Vai Latvijas lauksaimnieki jaunajā periodā var sagaidīt lielākus tiešmaksājumus?

Tas atkarīgs no tā, cik mums būs naudas budžetā, tas ir atkarīgs no visu dalībvalstu premjerministriem, no sarunām par budžeta daudzfunkcionālo ietvaru un atkarīgs arī no Eiroparlamenta locekļiem, lai nodrošinātu, ka tas viss savienojas attiecībā uz maksājumiem. Es kā komisārs to varētu sekmēt, bet gala lēmumu dalībvalstis pieņems Eiroparlamentā.

Un kāda ir jūsu prognoze?

Es iekļaušu šo priekšlikumu savā dokumentā, kas tiks publiskots maija beigās, aizstāvot to, ka mums ir jādara vairāk, lai ieviestu lielāku saskaņu un saskaņotību starp austrumiem un rietumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti