Panorāma

Salacgrīvā turpina gruzdēt šķelda

Panorāma

Vēža operāciju kvalitāte būtiski atšķiras

Atrod vēl 18 miljonus mediķiem

Papildu 18 miljonus mediķiem pārdalīs arī no «Latvijas Valsts mežu» un Latvijas Bankas peļņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Papildu 18 miljonus eiro mediķu algām plāno nodrošināt, pārdalot finansējumu no dažādiem avotiem, tostarp no "Latvijas Valsts mežu" (LVM) un Latvijas Bankas peļņas, žurnālistiem pirms valdības ārkārtas sēdes pavēstīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība").

ĪSUMĀ:

  • Mediķu algām, pārdalot budžetu, atrasti 18 miljoni eiro.
  • Budžeta priekšlikumi valdībā izskatīti, opozīcijas ierosinājumi nav atbalstīti.
  • Nauda atvēlēta Rēzeknes olimpiskā stadiona pabeigšanai.
  • Vēl 1,6 miljonus rezervēs nākamajiem skolēnu dziesmu un deju svētkiem.

1,6 miljoni eiro rasti, uz šo gadu pārceļot daļu nākamgad plānoto iemaksu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Vēl aptuveni tāda pati summa ārstu algām atrodama Ārlietu ministrijā, atliekot vēstniecības atklāšanu Austrālijā. 

Zemkopības ministrija atradusi iespēju pārskatīt LVM peļņu, mediķu algām novirzot 4 miljonus eiro. Vēl 2 miljonus eiro var iegūt no Valsts uzturlīdzekļu garantijas fonda.

Finanšu ministrijā piedāvājusi pārdalīt azartspēļu nodokļa proporciju starp pašvaldībām un valsti. Tādējādi pieejami vēl 2 miljoni eiro. Atliekot vecāku pabalstu sistēmu pilnveidi, pieejami vēl 1,5 miljoni eiro.

Vēl arī Latvijas Banka, izvērtējot savas peļņas prognozes, secinājusi, ka tā palielināsies par 4,2 miljoniem eiro. Arī šo naudu novirzīs mediķu algām.

"Ir ļoti svarīgi mediķiem dot šo signālu, ka mēs solidāri meklējam risinājumus, lai palielinātu finansējumu atalgojumam. Papildu budžetā nav neviens santīms. Šīs visas ir pārdales," sacīja Reirs.

Mediķi gan jau iepriekš norādījuši, ka nepiekritīs algas palielinājumam tikai uz pusi. Viņiem solīts 20% algas palielinājums, ko viņi arī vēlas panākt, tādēļ 7. novembrī pulcēsies protestā pie Saeimas.

Valdībā skata budžetu
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Noraida visus opozīcijas priekšlikumus

Valdība caurskatīja visus valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus pirms to vērtēšanas Saeimā. Atbalstīta nav neviena no opozicionāru piedāvātajām idejām. 

"Valdība uzņemas atbildību par savu darbu un par budžetu, līdz ar to valdība veido budžetu. Opozīcijai vienmēr tas patīkamais ir, ka viņi piegādā tikai izdevumu sadaļu, bet nepiedāvā nepopulārus lēmumus. Mēs [valdībā] dalām atbildību gan populāros lēmumos, gan nepopulāros, kamēr opozīcija piedāvā tikai populārus lēmumus. Līdz ar to tie priekšlikumi nav atbalstīti," stāstīja  finanšu ministrs.

Tomēr valdības atbalstu guvis gan pozīciju, gan opozīciju pārstāvošo Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputātu priekšlikums pārvirzīt no Izglītības un zinātnes ministrijas programmas "Sporta būves" novirzīt 998 000 eiro Rēzeknes olimpiskā stadiona pabeigšanai. Tāpat ar ministru atbalstu budžeta programmā neparedzētiem gadījumiem rezervēs papildu 1,6 miljonus eiro 12. Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku finansēšanai. Kopš svētku tāmes izveides pirms trīs gadiem izmaksas dažādās pozīcijās pieaugušas. Papildu naudu piešķirs, kad ministrijas būs precīzi aprēķinājušas rīkošanai nepieciešamos izdevumus.

KONTEKSTS:

Pašlaik Saeimas deputātu rokās ir valdības akceptētais 2020. gada valsts budžeta projekts. Galīgajā lasījumā budžetu cer pieņemt 13.-14. novembrī. Atbilstoši likumam budžeta papildu finansējumam darba samaksas pieaugumam nozarē 2020. gadā vajadzēja 120 miljonus eiro. Taču tā vietā Veselības ministrijas prioritātēm paredzēti 50 miljoni eiro, tostarp 42 miljoni mediķu algām

Tāpēc mediķi solījuši protesta akcijas, tostarp 7. novembrī piketēs un dosies vienas dienas atvaļinājumā. Ja cerēto neizdosies panākt, pieļauj arī parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti