Panorāma

LTV Ziņu dienests sadarbībā ar "Re: Baltica" veido jaunu sižetu ciklu "Skola kā iespēja"

Panorāma

Skola kā iespēja: Nevienlīdzības plaisa — skolas noslāņojas

Noslēpumainais "Ventspils naftas" darījums

«Panorāma»: «Ventspils naftas» akciju darījuma vērtība varētu būt 79 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Darījuma ar “Ventspils naftas” akcijām, kā rezultātā uzņēmuma 49,98% akciju īpašnieks "Vitol" varētu iegūt "Latvijas Naftas tranzītam" piederošos 43,25% "Ventspils naftas" akciju, vērtība varētu būt aptuveni 79 miljoni eiro, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā informācija.

Tādējādi vienas akcijas cena ievērojami atpaliek no Rīgas biržā kotēto akciju vērtības. Savukārt, ja spriež pēc savulaik kompānijas “Prudentia” veiktā “Ventspils naftas” novērtējuma – 600 miljoni eiro -, 40% tās akciju būtu jāmaksā vismaz trīs reizes dārgāk.

LTV norāda, ka tas rada jautājumus par iecerētā darījuma lietderību un patiesajiem mērķiem, un arī to, kādos kontos noguls par “Ventspils naftas” akcijām iegūtā nauda.

Ne tiesa, ne Ģenerālprokuratūra pagaidām nekādus komentārus nesniedz.

Vienas no prāvā pret atstādināto Ventspils mēru par cietušo pusi atzītās kompānijas “Man-tess” advokāts Gatis Dirnēns “Panorāmai” atzina, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas, darījums drīz tiks noslēgts. Viņš iepriekš vērsis tiesas uzmanību uz šo faktu, lai pārliecinātos, ka ar tā palīdzību apsūdzētā puse nemēģina samazināt savu aktīvu vērtību. “Konkrētā situācijā ir svarīgi noskaidrot: vai šīs akcijas ir saistītas ar Lembergu? Kur paliks nauda par  darījumu? Kas ir šī darījuma iniciators? Blakus uzņēmumos akcijām ir uzlikts arests. “Latvijas naftas tranzīta” gadījumā tā nav,” norāda Dirnēns.

Savukārt Aivars Lembergs uzskata, ka “Ventspils naftas” akciju pārdošana ir īpašuma nozagšanas shēma, kas notiekot ar tiesībsargājošo iestāžu ziņu. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, biznesa aprindās tiekot runāts, ka darījumam esot divas cenas - oficiālā un neoficiālā.

Jau vēstīts, ka tuvākajā laikā varētu notikt darījums ar "Ventspils naftas" akcijām, kas būtu simbolisks noslēgums ilgiem konfliktiem Ventspils tranzīta biznesmeņu starpā.

Pagaidām nav skaidrs, vai tas tiks pieļauts no valsts puses, ņemot vērā, ka darījumā iesaistītie uzņēmumi figurē Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") kriminālprocesā.  Pastāv bažas, ka lielas “Ventspils naftas” akciju paketes pārdošana samazinātu to uzņēmumu vērtību, kas, pēc prokuratūras ieskatiem, pieder Lembergam un viņa ģimenes locekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti