Panorāma

P.Stradiņa slimnīca atsāk pacientu uzņemšanu

Panorāma

D.Čalovskis ekskluzīvā intervijā LTV

Latvijā būs derīgas visu valstu eiro monētas!

«Panorāma»: Pagaidām Latvijā zināšanas par eiro ir niecīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

62 procenti Latvijas iedzīvotāju nekad nav norēķinājušies ar eiro, tāpēc nav liels pārsteigums, ka pagaidām ir niecīgas zināšanas par naudas izskatu un to, ka visas eiro monētas derīgas jebkurā eirozonas valstī.

Eiro papīrnauda ir pilnīgi vienāda visās valstīs, kuras pieņēmušas šo valūtu. Taču monētas katrai eirozonas dalībvalstij ļauts izkalt ar kādu sev raksturīgu simboliku. Jau stāstījām, ka Latvija izvēlējusies vēsturisko sudraba pieclatnieka Mildas attēlu un valsts ģerboni.

„Principi dažādi. Mēs redzam kaimiņus igauņus - šeit uz visām monētām viens un tas pats simbols, konkrēti Igaunijas kartes kontūra. Tāds pats līdzīgs princips monarhijās  - ir jābūt valsts galvam uz visām monētām. Savukārt citi mēģina mazliet dažādot tēlus, tad attiecīgi uz eiro monētām, kas mazliet lielākas, liek vienus simbolus, uz citām citus. Itālija bija tā, kurā uz katras monētas ir atšķirīgs simbols,” stāsta Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Neskatoties uz to, ka katra valsts kaļ atšķirīga izskata eiro monētas, tās visas ir derīgs maksāšanas līdzeklis jebkurā eirozonas valstī. Piemēram – ar Latvijas eiro varēsim maksāt Vācijā un Nīderlandē, savukārt pat ar Portugālē kaltiem eiro droši varēsim norēķināties vietējā tirgū. Vaicājām cilvēkiem, vai ar katras eirozonasvalsts eiro monētām varēs maksāt tikai savā valstī?

„Nē, visur. Visā Eiropas Savienībā, kur ir eiro,” ir pārliecināts Zintis. - „Nav zināms. Tas man vēl nav zināms,” atzīstas Lotārs. - „Es īsti nezinu, bet man liekas, ka katrā valstī ar savām. Vai tā? - Ar visām varēs visur norēķināties. - Ar visām visur, aha, jauki,” par jaunumu priecājas Gerda.

Latvijas Banka par cilvēku pieticīgajām zināšanām eiro jautājumos nesatraucas, jo vasaras beigās sāksies plaša informatīva kampaņa, kas mācīs iedzīvotājiem pazīt jauno valūtu.

„Mums būs rudenī naudas profesionālajiem apstrādātājiem, kasieriem visos Latvijas reģionos semināri, būs izdales materiāli, kas pieejami gan mazākiem uzņēmējiem, piemēram, piespraužami pie kases vai darbiniekam redzamā vietā – kādas izskatās banknotes,” turpina Grāvītis.

Paši pārdevēji dažādos Latvijas novados pārejas periodu pārāk negaida – tas sākumā būs liels pārbaudījums.

„Nejūtos gatava. - Nav informācijas? - Pietrūkst informācijas un nepierasta tā jaunā nauda. Nav tāda, kā mūsējā,” baiļojas Liepājas Pētertirgus pārdevēja Ilva.

Uz jautājumu, vai tirgus sievas ņems pretī arī citu valstu eiro monētas, Ilva nemāk atbildēt, pārdevēja Zenta Čaule saka, ka esot jāņem, vienīgi, kādi tie likumi, nav zināms.

Noteikti jāpiemin, ka atšķiras tikai eiro monētu reverss jeb aizmugure. Eiro monētu priekšējā puse visu valstu monētām ir identiska un tieši pēc tās monētas varēs viegli pazīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti