Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Panorāma

Kā klājas Latvijas karavīriem Mali?

"Ātrie kredīti" kļūs lēnāki?

«Panorāma»: No Jaunā gada «ātrie kredīti» kļūs lēnāki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Televīzija jau iepriekš daudz ziņojusi par ātro kredītu drudža radīto postu. Var, protams, diskutēt, cik lielā mērā stāstos par astronomiskajiem kredītprocentiem vainojami kredītu izsniedzēji, cik - paši to ņēmēji. Tomēr no Jaunā gada paņemt ātro kredītu mirkļa impulsa iespaidā būs daudz grūtāk. 

Svētku iepirkšanās drudzī neapdomīgi paņemtie kredīti daudziem vēlāk sagādā galvassāpes. Tomēr no Jaunā gada, lai paņemtu arī tā sauktos ātros kredītus, būs daudz pamatīgāk jāpierāda, ka vēlāk varēsiet tos atmaksāt.

Likums jau iepriekš noteica, ka pirms izsniegt kredītu, aizdevējam ir jāpārliecinās par tā ņēmēja maksātspēju. Tomēr šo prasību bija iespējams interpretēt ļoti dažādi, tādēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izstrādājis vadlīnijas ar konkrētiem kritērijiem.

„Attiecībā uz ienākumu izdevumu attiecību, kā arī izvērtējot kopējās kredītsaistības, kas patērētājam ir un nosakot arī procentuālo attiecību ienākumu un kredītsaistību apmēriem," norāda PTAC pārstāve Margarita Brovacka.

Tas nozīmēs, ka ņemot kredītu būs jānorāda, cik mēnesī nopelnat, kur strādājat, kopējā summa, kas mēnesī jānomaksā par jau esošajiem kredītiem, kredītvēsture, un personas dati. Līdz ar to, vismaz teorētiski, piemēram, bezdarbnieki pie kredītiem tikt vairs nevarēs.

Patiesas informācijas sniegšana ir katra patērētāja paša atbildība. Tomēr kredītiem virs 300 latiem mēs vadlīnijās noteicām, ka kredītdevējiem tomēr ir jāpārliecinās par saņemtās informācijas patiesumu. To var izdarīt pieprasot izziņas no VSAA vai VID," skaidro Brovacka.

Ja nu vēršanās valsts iestādēs šķiet par sarežģītu, pietiks arī ar bankas konta izrakstu. Tomēr Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atgādina, ka par nepatiesu ziņu sniegšanu, ņemot kredītu, var draudēt arī kriminālatbildība. Nebanku kredītdevēju asociācija ir piekritusi šīs vadlīnijas ievērot.

„Cilvēku pašu interesēs ir šo informāciju norādīt maksimāli objektīvu un patiesu, un mēs arī ceram, ka klienti to darīs. Jebkurā gadījumā nu ir skaidrs, ka šobrīd ir tik daudz to pasākumu bijis, ka nav pamata domāt, ka šis nosacījums būs kaut kāds pārāk apgrūtinošs klientiem," uzskata Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Jāpiebilst, ka jaunā kārtība attieksies ne tikai uz ātrajiem kredītiem, bet arī citiem nebanku aizdevumiem, piemēram, līzinga pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti