Pandēmijas laiks ievieš korekcijas nākamā gada Liepājas budžeta plānošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Liepājas domes sēdē šajā ceturtdienā, 17. decembrī, plāno pieņemt uzturēšanas budžetu, kas paredz lielākus finanšu resursus, bet nākamā gada martā gaidāma attīstības budžeta apstiprināšana, kas jau šobrīd liek domāt par iespēju taupīt līdzekļus. Savukārt citās pozīcijās, kas saistīta ar pandēmiju un mazajiem uzņēmējiem, kuri cieš no krīzes, nāksies meklēt kādus atbalsta mehānismus.

Pandēmijas laiks ievieš korekcijas nākamā gada Liepājas budžeta plānošanā
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Pandēmijas laiks ievieš korekcijas nākamā gada budžeta plānošanā, spriež Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks stratēģiskās plānošanas jautājumos Uldis Sesks (Liepājas partija).

''Ne tikai pašvaldības, bet arī valsts budžetam ir jābūt orientētam uz izdevumu samazināšanu, ņemot vērā, ka ienākumi samazināsies no dažādām nodokļu pozīcijām. Jābūt nedaudz taupības budžetam un tādam, kas paredz atbalstu atsevišķām uzņēmējdarbības nozarēm, kurām pēc pandēmijas un valdības ierobežojumiem varētu ātrāk „atkopties”,'' saka Uldis Sesks un norāda tās pozīcijas, kur iespējams ietaupīt, sākot ar pavisam vienkāršam lietām:

„Komandējumi, pasākumi var nenotikt un arī nevarēs notikt ierobežojumu dēļ, var kādu ielu tuvākā pusgada laikā nepārbūvēt, atstājot to uz vēlāku, ir virkne pozīciju, kur varam būt rezervētāki.”

Liepājā jau daudzu gadu garumā sākotnēji tiek pieņemts uzturēšanas budžets, kas paredz finansējumu izglītības iestādēm, sociālajai sfērai un citām pozīcijām, bet martā tiek lemts par attīstības budžetu.

Jau šogad ir strādāts taupīgi, atzīst Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (Latvijas Reģionu apvienība):

„Gandrīz visās nozarēs ir atlikumi, gads vēl nav noslēdzies, precīzi vēl nav zināms, bet atlikumi būs. Nenotika kultūras pasākumi – 11., 18. novembra pasākumi, eglītes iedegšana, dažādi sporta notikumi.''

Diskusijas par nākamā gada budžetu Finanšu komitejā jau notikušas, un ceturtdien tās turpināsies vēl domes sēdes laikā. Ir skaidrs, ka uzturēšanas budžetā finanšu līdzekļus vajadzēs vairāk.

„Minimālajai algai līdz 500 eiro; uzturēšanas budžeta pieaugums atsevišķās nozarēs svārstās no 5% līdz nepilniem 10%. Uzturēšanas budžeta kontekstā mēs nevis runājam par taupīšanu, bet runājam par lielāku naudu,” saka Jānis Vilnītis.

Atslēgas vārds „taupīt” – būs saistīts ar attīstības budžetu, ko apstiprinās pavasarī.

„Mēs par attīstības budžetu esam piesardzīgi, runājam tikai par obligātiem pasākumiem – kultūra, izglītība, sports u.tt. Bijām cerējuši kaut ko labāk darīt. Grozījumi būs martā, kad budžets līdz galam tiks apstiprināts, bet pieeja stipri piesardzīga,” savu redzējumu pauž domes priekšsēdētājs.

Tajā pašā laikā Jānis Vilnītis uzsver, ka atsevišķās pozīcijā taupīts netika, tas saistīts ar Ziemassvētku rotājumiem pilsētā, lai radītu šajā laikā patīkamu atmosfēru. Kaut arī kopīga Jaunā gada sagaidīšana nenotiks kā katru gadu, pārsteigums liepājniekiem, ko cilvēki varēšot vērot, neizejot no savām mājām, tomēr būšot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti