Pandēmijas laikā pieaudzis pieprasījums pēc Liepājā ražotajām moduļu vasaras mājām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājā turpina atvērt arvien jaunas ražotnes un attīstīt biznesa parkus. Sešu gadu laikā ievērojams pārmaiņas piedzīvojis Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) teritorijā esošais SIA „Vecās ostmalas biznesa parks”, kas piedāvā telpas vietējiem un ārvalstu nomniekiem. Biznesa parkā jaunas ražošanas ēkas tikko ieguvis vietējais uzņēmums „VIA–S modular houses”, kas ražo pārvietojamo moduļu mājas.

Pandēmijas laikā pieaudzis pieprasījums pēc Liepājā ražotajām moduļu vasaras mājām
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

Vietā, kas atrodas līdzās Liepājas centram, vēl pirms sešiem gadiem bija degradēta teritorija un padomju laikā atradās mēbeļu ražotne. Bet pašlaik tur ir modernas biroja telpas un ražošanas ēkas.

Mērķtiecīga darba rezultātā, apzinoties esošo pieprasījumu, piesaistot Eiropas Savienības (ES)  līdzfinansējumu, izdevies salīdzinoši ātri izveidot pilsētai nozīmīgu uzņēmējdarbības centru. Arī jaunā ražošanas ēka, kur top moduļu mājas, tam ir piemērs.

Liepājas SEZ pārvaldnieka pienākumu izpildītājs Uldis Hmieļevskis pastāstīja, kā praktiski notiek sadarbība šādos projektos: „”Vecās ostmalas biznesa parks” ļoti labi parāda, kā notiek darbs. Pašvaldība un SEZ rūpējas par ielām un infrastruktūru, komunikāciju pievadu industriālajos parkos. Savukārt ražošanas ēkas būvē paši uzņēmēji, kuri telpas iznomā birojiem un ražotājiem.”

„Vecās ostmalas biznesa parka” biznesa attīstības vadītāja Inese Kurvina skaidroja, ka nākotnē vēl ir iespēja attīstīties: „Parka teritorija ir 3,5 hektāri. Mēs šobrīd neesam apguvuši platības ziņā visu, bet 100% esam noslogojuši pieejamās telpas. Mums būs pieejami vēl 7000 kvadrātmetri. Par vienu no ēkām notiek intensīvas sarunas, kur plānojam slēgt jau nodomu protokolu, arī par otru ēku sarunas turpinās.”

Attīstība plānota turpmāko divu gadu laikā. Biznesa parkam izdevies piesaistīt Liepājai pirmo somu investoru, kas nodarbojas ar metālapstrādi. Pēdējais projekts ir ražošanas ēka vietējam uzņēmumam, kas savu produkciju galvenokārt eksportē uz Skandināvijas valstīm.

„Mēs esam jaunajā rūpnīcā, kuru uzņēmums ir izīrējis pirms mēneša. Jau divas nedēļas notiek ražošanas process. Fonā redzam, kā top moduļu mājas, gatavojamies pēdējām Ziemassvētku piegādēm. Vairāk nekā 90% eksportējam uz Dāniju, Norvēģiju, Zviedriju, mazliet arī uz Vāciju,” pastāstīja "VIA–S modular houses” valdes loceklis un viens no ''Vecās ostmalas biznesa parka''  dibinātājiem Jānis Akerfelds.

Uzņēmumā strādā aptuveni 100 cilvēki. “Pērn apgrozījums bija ap 3 miljoniem eiro, bet tagad, gadam noslēdzoties, būs ap 5 miljoniem. Pandēmijas laikā pieprasījums pēc vasaras mājām ir būtiski audzis,” pastāstīja Akerfelds.

Viņš gan uzsvēra, ka būtiski augušas arī izejvielu izmaksas: „Jau gada sākumā ir sadārdzinājušās būvmateriālu izmaksas, sākot no 5 līdz 10%. Tagad ir jauns pavērsiens ar gāzes un elektrības cenām. Mums jau materiālu piegādātāji steidz ziņot, ka jārēķinās ar cenu kāpumu.

Jau tagad ir sadārdzinājums gala produktam par 10–15%.”

Neraugoties uz sadārdzināšanos, pieprasījums nav mazinājies un apgrozījums uzņēmumam tikai pieaug. Moduļu mājas pilnībā nokomplektētas dzīvošanai pēc pasūtītāja vēlmēm.

Kopumā “Vecās ostmalas biznesa parkā” savu saimniecisko darbību veic 30 nomnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti