Dienas ziņas

Pēta skautisma vēsturi Latvijā

Dienas ziņas

Speciālās skolas satrauc Covid izplatīšanās iespējas

Pandēmijas laikā attīstās mazie pārtikas ražošanas uzņēmumi

Pandēmijas laikā attīstās mazie pārtikas ražošanas uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 ierobežošanas pasākumi, neraugoties uz atbalsta mehānismiem, atstāj jūtamu ietekmi uz uzņēmējdarbību. Taču lauksaimniecības preču un pārtikas ražošanas uzņēmumi šajā laikā spējuši attīstīties vai pat sākt uzņēmējdarbību. Tas gan attiecoties tikai uz mazajiem uzņēmumiem.

Pandēmijas zīmē aizvadītais 2020. gads uzņēmējiem nebija viegls, un vairākās nozarēs, piemēram,  tūrismā, skaistumkopšanā, vēl nav īstas skaidrības, kurš spēs atgūties un kurš ne. Bet pavisam citādi krīzi aizvadījuši lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotāji un tirgotāji.

“Jo pieaugums gan eksportā ir bijis apmēram par 5 %. Faktiski mēs to gan varam rēķināt uz eksportēto graudu apjomu. Bet pozitīvas tendences rāda arī mazumtirdzniecība, kas pa mēnešiem ir svārstījusies 2–7 % pieauguma robežās, kur samērā liels īpatsvars ir pārtikas un vietējās pārtikas produktiem,” pastāstīja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne Andra Zvirbule.

Jelgavas novadā 2020. gadā reģistrēti 68 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 70. Jaunpienācēju vidū arī uzņēmums ''Lācplēša muiža'', kurš pagājušajā gadā tā pa īstam sācis gaļas pārstrādi. Darba esot tik daudz, ka laiku klātienes intervijai neizdodas atrast, bet uzsākto nenožēlojot.

“Kā pa kalniem un lejām tas viss iet. Pirmajā periodā viss leca augšā, tad krita lejā, tad atkal bija augšā. Šobrīd atkal krīt lejā. Viegli nav. Nevienam nav viegli, bet tas viss ir izdarāms. Vienkārši ir ļoti gudri jāmācās no tām kļūdām,” sacīja ''Lāčplēša muižas'' īpašnieks Arvils Agarskis.

Pandēmijas laikā uzņēmējdarbību paplašināja arī uzņēmums ''Viestardi'' Tērvetē, atverot jaunu picēriju. Saimniece Kristīne Lāce pastāstīja, ka šo grūto gadu pārdzīvot palīdzējuši vairāki apstākļi, tostarp pati daba.

“Parkam vārti nebija aizslēgti. Uz parku pastaigāties varēja braukt, un ir arī citas skaistas vietas Tērvetē. Un cilvēks ir iekārtots tā, ka viņam ēst vajag. Darbinieku mums nav. Es cepu konditoreju, un vīrs cep tikai picas, jo darbinieku mums nav. Es nezinu, kā būtu, ja būtu darbinieki,” pauda Lāce.

Savukārt biškopis Kārlis Bolmanis, kura pieredze mērāma piecu gadu garumā, atzina, ka lielākais šoks bijis īsi pirms Ziemassvētkiem, kad aizliegti tirdziņi. Tā kā bišu saražotā produkcija bija atļauto preču sarakstā, ātri radusies ideja un rasta iespēja iznomāt veikala telpas. Tas arī esot izglābis šo gadu. Tāpat uzsākts arī darbs attālināti, kas šajā gadījumā gan nemaz neesot tik vienkārši.

“Mana auditorija galvenokārt to internetu neizmanto. Tā kā ir sarežģīti. Un tad nākas caur tiem jaunajiem, kas izmanto internetu, tikt pie tiem patērētājiem, kas internetu neizmanto,” pastāstīja Bolmanis.

Saskaņā ar Uzņēmuma reģistra datiem šā gada pirmajā nedēļā kopumā reģistrēti 148 jauni  uzņēmumi, bet likvidēti 232 uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti