Dienas ziņas

Pie Polijas robežas notikušas sadursmes ar migrantiem

Dienas ziņas

Aizupes pamatskolā ilgu laiku nav vēstures skolotāja

Lauzti simtiem līgumu par veselības apdrošināšanu

Pandēmijā lauzti simtiem līgumu par veselības apdrošināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kovida ietekmē piedzīvojot zaudējumus vai pat bankrotējot, uzņēmumi lauzuši simtiem līgumu par darbinieku veselības apdrošināšanu. Neraugoties uz to, veselības apdrošināšana kā bizness pandēmijas dēļ nav cietis zaudējumus, drīzāk pretēji.

Veselības apdrošināšanas tirgus apjoms Latvijā tuvojas 100 miljoniem eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati. Tikai aptuveni vienu procentu no tā veido privātie veselības apdrošināšanas ņēmēji. Pārējie ir darba devēju apdrošināti darbinieki. Nozarēs, kuras kovids skāris vissmagāk, piemēram, viesnīcu, restorānu vai ceļojumu biznesā, jau pagājušajā gadā daudzi darba devēji līgumus par darbinieku veselības apdrošināšanu lauzuši. 

“Ja līgumi tiek lauzti, tad noteikti tie ir nevis desmiti, bet simti, jo līgumu kopējais apjoms ir tūkstoši,” pastāstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Tomēr parakstīto veselības apdrošināšanas prēmiju kopējais apjoms šā gada trīs ceturkšņos ir audzis – par aptuveni 8%.

“Ir citas nozares, kuras jūtas tīri labi, kuras piesaista jaunus darbiniekus un piesaista arī no tā otra svaru kausiņa. Līdz ar to es teiktu, ka manā izpratnē veidojas diezgan laba līdzsvara situācija: ir uzņēmumi, kuri ir spiesti lauzt līgumus, jo viņi vienkārši ir tādā nozarē, teiksim viesnīcas un tamlīdzīgi, kuriem tagad iet ļoti grūti, un otros svaru kausos savukārt ir eksportējošie, IT uzņēmumi – tādi, kuriem iet ļoti labi,” skaidroja Abāšins.

Kaut gan plānveida veselības aprūpes pakalpojumi kovida pacientu pieplūduma dēļ ir ierobežoti, arī tas veselības apdrošināšanas biznesu nav ietekmējis negatīvi.

Kovida saslimstības augstākajā punktā izmaksāto atlīdzību apmērs krities par 8–9%.

“Tā kā veselības apdrošinātājiem lielākoties ir darīšana vai ļoti lielā apjomā ir darīšana tieši ar privāto medicīnu, būtībā veselības apdrošinātājiem ikdiena nemaz tik ļoti mainījusies nav,” norādīja Abāšins.

“Monitorējot sadarbības apjomu ar veselības apdrošināšanas kompānijām, kuru Latvijas tirgū ir vairākas, mēs strādājam ar visām no tām. Līdz ar to mēs redzam tādas sadaļas kā apgrozījums, kas mūsu gadījumā vismaz šogad ir palielinājies — tas sadarbības apjoms tādā naudas apgrozījuma kontekstā,” atklāja “Veselības centra 4” valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Kovida dēļ mainījies veselības apdrošināšanas pakalpojumu klāsts — pievienojušās kompensācijas kovidu izslimojušajiem, kā arī ir lielāks pieprasījums pēc rehabilitācijas, atveseļojoties no tā dēvētā garā kovida. Savukārt jau tuvā nākotnē paredzama veselības apdrošināšanas cenu celšanās. Tas saistīts ar medicīnas sadārdzināšanos kopumā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti