«Panamas dokumentu» skandāls: Zviedrijā pārbaudīs arī SEB un «Swedbank» darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zviedrijas finanšu tirgus regulators “Finansinspektionen”, kurš jau iepriekš sācis pārbaudi saistībā ar “Panamas dokumentu” ārzonu darījumu skandālu, pārbaudāmo banku sarakstu iekļāva arī trīs bankas, kurām ir nozīmīga loma Latvijā, ziņo Rus.lsm.lv.

Sākumā “Finansinspektionen” interesējās par “Nordea” bankas darbību. Jau iepriekš medijos izskanējis, ka skandināvu “Nordea” palīdzējusi saviem svarīgajiem klientiem  ar ārzonu firmu izveidi.

Tagad  “Finansinspektionen” paziņoja, ka pārbaudāmo banku sarakstā iekļauj arī “Handelsbanken”, SEB banku un “Swedbank”, vēsta laikraksts “Dagens Nyheter”.

Zviedrijas laikraksts atzīmē, ka visas šīs četras bankas tiek pieminētas “Panamas dokumentos”, bet “Nordea” pieminēta biežāk. 

Iepriekš saistībā ar “Panamas dokumentu” skandālu izskanēja arī Norvēģijas DnB bankas vārds.

Līdz ar to skandalozajos dokumentos saistībā ar kompānijas “Mossack Fonseca” pārdotajām ārzonu firmām pieminētas četras bankas, kuras aktīvi darbojas Latvijā un ir starp lielākajām pēc klientu skaita. 

«Panamas dokumenti» liecina, ka «Mossack Fonseca» klienti bija iecienījuši arī «Rietumu banku». Līdz ar to arī  no piecām lielākajām bankām Latvijā pēc aktīviem četras figurē šajā ārzonu skandālā.

Tiesa, ārzonu firmu kontu apkalpošana nav pretlikumīga, tāpat kā palīdzība šādu formu reģistrācijā.  

To uzsvēra arī Zviedrijas finanšu tirgus uzrauga “Finansinspektionen” preses sekretārs Peters Svensons, laikrakstam “Dagens Nyheter” norādot, ka banku iekļaušana pārbaudāmo sarakstā nenozīmē, ka pastāv kādas aizdomas. Viņš atklāja, ka pārbaude ilgs vairākas nedēļas. 

“Panamas dokumentu” skandāls ir rezultāts 11,5 miljoni dokumentu lapu noplūdei no Panamas juridiskās firmas “Mossack Fonseca”. Lielu daļu no šīm dokumentiem izpētījuši vairāku pasaules mediju žurnālisti. Dokumentos pieminēti vairāk nekā 140 dažādu valstu politiķi un amatpersonas, arī daudzas slavenības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti