«Panamas ārzonu dokumentu» karte: Ar Latviju saistīti 10 klienti un vismaz 21 labuma guvējs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Starptautiskais žurnālistu konsorcijs izpētījis, ar kādām valstīm bija saistītas firmas no “Panamas ārzonu dokumentu” paketes. Pētījuma rezultāti liecina, ka ar Latviju kopumā saistīti 1380 uzņēmumi.

Tāpat dokumentu izpētē, kuras interaktīvā karte publicētā "The Irish Times" mājaslapā, secināts, ka Panamas ofšoru nodrošināšanas kompānijai “Mossack Fonseca” bija 10 klienti no Latvijas un 21 labuma guvēji no Latvijas.

Klienti ir uzņēmumi un personas, kas izmantoja “Mossack Fonseca” pakalpojumus, veidojot ārzonas uzņēmumus. Savukārt labuma guvēji ir “pēdējais ķēdes posms”, ko var izsekot, kas saņem labumu no ārzonas darbības.    

Ar Igauniju saistītas 880 kompānijas, 7 klienti un 22 labuma guvēji. Savukārt ar Lietuvu – 33 kompānijas, 2 klienti un 3 labuma guvēji. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jau ziņots, ka līdzās vairāku valstu vadošajiem politiķiem noplūdinātajos “Mossack Fonseca” dokumentos minētas arī Latvijā pazīstamas personas, kuras, iespējams, šādi centušās izvairīties no nodokļu nomaksas.

„Panamas dokumentos” figurē Latvijas pilsoņu Viļa Dambiņa un Valta Vīganta uzvārdi. Viņi ir kompānijas „V.D. Nominees” darbinieki, kas piedāvā dažādus menedžmenta pakalpojumus. Tādā veidā viņi pārvalda laikā no 2007. – 2011. gadā Krievijas Domes deputātam Aleksandram Babakovam piederošu firmu „AED International”. Pēcāk šo kompāniju, kā raksta „Panamas dokumentu” Krievijas apskatnieki, nomināli pārņēma viņa meita.

Tāpat Dambiņš un Vīgants ir saistīti arī ar Ukrainas kompāniju „VS Energy”, pārvaldot šīs kompānijas aktīvus un nekustamos īpašumus, kas atrodas Ukrainā. Arī šis bizness ir saistīts ar Babakovu.

Dambiņš un Vīgants kādreiz ziedojuši naudu savulaik politikas smagsvara Aināra Šlesera vadītajam politiskajam spēkam – Latvijas Pirmajai partijai.

Latvijas pēdas „Panamas dokumentos” ir meklējamas arī Londonas kompānijas „Nemo Telecom Limited” filiālē Latvijā. Šis kompānijas beneficiārs – caur vienu Krievijas un četrām ārzonas kompānijām - ir arī Virdžīnu salās reģistrētais uzņēmums „Northwest Management”. Kā minimums pusi no tā kapitāla, sākot no 2012. gada, kontrolē pašreizējais Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Mahonovs, rakstīja Krievijas laikraksts „Novaja Gazeta”.

Nopludinātajos „Mossack Fonseca” dokumentos ir minēti vai raisa aizdomas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas daudzu esošo vai bijušo valstu vadītāju vārdi, kā arī visā pasaulē zināmi sportisti un mākslinieki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti