Pamesta linu fabrika Marienhauzenas muižā pārtaps par atpūtas kompleksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viļakas novada pašvaldība ir atpirkusi bijušo Viļakas linu fabriku, kas atrodas vēsturiskās Marienhauzenas muižas teritorijā. Pašvaldība te plāno izveidot un vēlāk nodot nomā uzņēmējiem atpūtas kompleksu ar viesnīcu, ēdināšanas bloku un treileru parku. 

Vietējie to atbalsta, taču īsti nav pārliecināti par tādu vērienīgu ieceru veiksmīgu realizēšanos.

Viļakas jeb  Marienhauzenas vārds pirmo reizi hronikās minēts 12. gadsimta beigās. Ziņas par pašu Marienhauzenas muižu parādās 17. gadsimta sākumā. Tā tolaik Latgalē bija viena no lielākajām un piederēja grāfu Lippe-Lipsku dzimtai. Taču 1918. gada zemnieku nemieru laikā muiža tika nodedzināta un savu vēsturisko veidolu vairs neatguva.

Tagad Marienhauzenas vēsturi tūristu piesaistei un uzņēmējdarbības attīstībai, sakārtojot no privātīpašnieka iegādāto bijušās linu fabrikas teritoriju, nolēmusi izmantot Viļakas novada pašvaldība.

“Skola ir izbūvēta nodedzinātās vēsturiskās Marienhauzenas muižas vietā. Nesen tā svinēja pastāvēšanas 85 gadu jubileju,” Viļakas novada pārstāve Vineta Zeltkalne stāsta par Viļakas ģimnāziju un plašo muižas teritoriju.

Te atrodas arī bijusī linu fabrika, kas no padomju laikiem praktiski netika apsaimniekota un pamazām gāja postā. To pavisam nesen iegādājās vietējā pašvaldība, un nu kopumā piecus hektārus plašajā muižas teritorijā plāno realizēt vērienīgas attīstības ieceres.

“Te ir visādas ēkas, kuras mēs vēl nesaprotam līdz galam, vai tās jaukt nost vai ne. Lielā linu fabrikas ēka noteikti jaucama nost, mazā - vēl domājam, un te tas skats uz ezeru ir, bet viss ir aizaudzis. Te ir ļoti daudz darba jāieliek,” atzīst Zeltkalne.

“Šobrīd, izmantojot Latgales programmu un arī Pārrobežu sadarbības programmu, muižas kompleksa daļā, piesaistot šos līdzekļus, plānojam izveidot to infrastruktūru, kas mums ir vajadzīga. Tāda moteļa, dienesta tipa viesnīca, vai tas būtu internāts   ģimnāzijai, viesiem, kuri iebrauc Viļakā. Un atpūtas komplekss pie ezera un arī kempingi un treileru novietnes,” stāsta Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Viņš uzskata, ka ne visiem uzņēmējiem ir pietiekami daudz līdzekļu, lai sākumā sakārtotu teritoriju, ēkas, un tad vēl ieguldītu līdzekļus biznesa attīstībā. Tāpēc pašvaldības sakārtotās infrastruktūras noma ļaus jaunajiem uzņēmējiem aktīvāk iesaistīties biznesā, tātad radīt darbavietas un maksāt nodokļus.

“Viesnīcas komplekss tiks nodots izsolē. Interese šobrīd ir. Man ir nākošnedēļ tikšanās ar britu uzņēmējiem, kas izrādījuši interesi. Mūsu šobrīd galvenais uzdevums ir šo kompleksu izveidot tādu, kāds ir vajadzīgs uzņēmējiem. Mums jāuztaisa tādas istabas, tāda infrastruktūra, lai tā ir izdevīga uzņēmējiem, lai ir izdevīgi to apsaimniekot un tas nenestu zaudējumus,” stāsta Maksimovs.

Domes vadība ir pārliecināta, ka izveidotā struktūra noderēs ne tikai uzņēmēju vajadzībām, bet arī būtu vieta, kur varēs izmitināt tūristus. Par to, ka tādi jau ir un būs vēl, domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs nemaz nešaubās, jo Viļaka atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā - blakus šosejai, kas savieno Krieviju un Eiropu, arī līdz kaimiņvalstij Krievijai vien pārdesmit kilometri.

“Šobrīd caur Viļaku tiek plānots velomaršruts Rīga – Gulbene - Viļaka – Pitalova – Pleskava. Caur šejieni ies pirmais velomaršruts, kas savienos Eiropu ar Krieviju.  Šobrīd mēs esam gatavi izveidot tādu produktu, par kuru tūristi ir gatavi maksāt,” sacīja Maksimovs.

Aptaujātie Viļakas novada iedzīvotāji gan nav tik optimistiski noskaņoti. Viņi priecājas, ka pilsētvide tiks sakārtota, taču tūristu skaita pieaugumu vai uzņēmēju ieinteresētību par Viļaku prognozē piesardzīgi.

Viļakas muižas teritorijas sakārtošanas un topošās viesnīcas renovācijas darbus plānots uzsākt jau nākamgad, arī Viļakas ezera pludmales sakārtošana paredzēta tuvāko pāris gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti