Pamatīgs izspiegošanas skandāls skāris Šveices banku «Credit Suisse»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pamatīgs izspiegošanas skandāls ir skāris Šveices banku “Credit Suisse”.  Banka ir bijusi spiesta atzīt, ka tā ir noalgojusi privātdetektīvus, lai šā gada februārī izsekotu vienu no tās augsta ranga darbiniekiem. Turklāt tas ir jau otrais spiegošanas skandāls šajā bankā.

Viena no lielākajām un starptautiski pazīstamākajām Šveices bankām “Credit Suisse” īsā laikā ir bijusi spiesta atzīt jau otra sava darbinieka izspiegošanu. “Credit Suisse” paziņoja, ka februārī tās noalgotie privātdetektīvi vairākas dienas Cīrihē ir izspiegojuši bankas bijušo personāldaļas vadītāju Pīteru Gorku.

Pamatīgs izspiegošanas skandāls skāris Šveices banku «Credit Suisse»
00:00 / 02:40
Lejuplādēt

Vēl nesen “Credit Suisse” bija spiesta atzīt, ka septembrī tās noalgotie privātdetektīvi ir izsekojuši vēl vienu augsta ranga bankas darbinieku. Tas ir Ikbals Kāns. Viņš ir bijis privātkapitāla pārvaldes vadītājs.

Abos gadījumos “Credit Suisse” apgalvo, ka bankas vadītājs Tidžans Tians neko neesot par to zinājis. Izspiegošanu esot organizējis bijušais bankas izpilddirektors Pjērs Olivjē Buē. Viņš atkāpās no amata oktobrī, kad publiski kļuva zināms par Kāna izsekošanu.

Iepriekš “Credit Suisse” apgalvoja, ka Kāna novērošana ir bijis vienīgais gadījums un ka parasti banka šādi nerīkojas. Bet tagad tās pārstāvji apgalvo, ka izmeklēšanas laikā Buē neesot teicis patiesību par citām reizēm, kad tikuši algoti privātdetektīvi.

Ir noprotams, ka abos gadījumos augsta ranga bankas darbinieki ir tikuši izsekoti tad, kad viņi vai nu tika pazemināti amatā, vai arī pameta darbu bankā.

Bijušais personāldaļas vadītājs Gorks tika izslēgts no bankas valdes un pārcelts uz vecākā padomnieka lomu, kurā viņš atrodas joprojām.

Savukārt bijušais privātkapitāla pārvaldes vadītājs Kāns tika izsekots īsi pēc tam, kad viņš ir pārgājis darbā “UBS” bankā, kas ir viens no “Credit Suisse” konkurentiem.

Rudenī privātdetektīvi esot dzinušies pa pēdām Kāna automašīnai pa Cīrihes ielām, kas noveda pie atklātas konfrontācijas. Tiek ziņots, ka pēc šī incidenta privātās apsardzes kompānijas konsultants, kurš ir palīdzējis organizēt Kāna izspiegošanu, esot izdarījis pašnāvību.

Banka ir izteikusi atvainošanos bijušajam personāldaļas vadītājam. Tās direktoru padomes priekšsēdētājs ir sacījis, ka šāda prakse neesot nedz pieļaujama, nedz attaisnojama. Direktoru padome arī atzina, ka abi skandāli ir pamatīgi iedragājuši bankas reputāciju.

“Credit Suisse” sola sadarboties arī ar Šveices finanšu tirgus uzraudzības iestādi “Finma”. Nesen tā ir nozīmējusi neatkarīgu izmeklētāju, kura uzdevums ir pārbaudīt abas izspiegošanas lietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti