Dienas ziņas

Liepājā top iespaidīga zirga skulptūra

Dienas ziņas

Pazīs pēc pirkstu nospiedumiem

Palielinās interese par krūmcidoniju audzēšanu

Palielinās interese par krūmcidoniju audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šis ir laiks, kad viens no nacionālajiem dārgumiem - krūmcidonija - atdzimst no jauna, teic lauku saimnieki, kuri gada sākumā nodibināja “Krūmcidoniju augļkultūras attīstības biedrību Latvijā”. Tā kā pēdējos gados interese par cidoniju audzēšanu un pārstrādi arvien palielinās, biedrības mērķis, apvienojot lauksaimniekus, pārstrādes uzņēmumus un pētniekus, ir sekmēt jaunu produktu radīšanu un tirdzniecību, kā arī cidoniju zinātnisko izpēti un atpazīstamību pasaulē. Šobrīd biedrībā darbojas jau 16 šīs nozares pārstāvji no visas Latvijas.

Krūmcidonijas SIA “Cooperative” valdes priekšsēdētājs Nauris Jurgenbergs audzē jau astoto gadu. Šobrīd tās aizņem 60 hektāru platību, bet tuvākajos gados saimnieks plāno apstādīt vēl 40 hektārus, uzsverot, ka krūmcidoniju audzēšana ir perspektīva nozare, ar kuru šobrīd Latvija var konkurēt pasaules tirgū.

Tā kā pēdējos gados interese par cidoniju audzēšanu palielinās, viņš kopā ar domubiedriem šā gada sākumā nodibināja Krūmcidoniju augļkultūras attīstības biedrību Latvijā, kuras mērķis ir atbalstīt un veicināt cidoniju audzēšanu un pārstrādi, sekmējot nozares izaugsmi.

“Var teikt, ka ir cidoniju renesanse Latvijā,” norāda Jurgenbergs.

“Krūmcidonija ir tā, kur mēs esam pasaules līmenī priekšā - mums ir vislielākie stādījumi pasaulē, mūsu zinātnieki ir selekcionējuši krūmcidoniju.  Ir tā doma to nozari uzstutēt, lai nav tā, ka ir tikai dažas saimniecības varbūt kas tajā darbojas, bet ir vairāk,” saka Jurgenbergs.

Šobrīd lielākā daļa krūmcidoniju augļu svaigā veidā tiek eksportēti, bet biedrības mērķis - sekmējot lauksaimnieku un pārstrādes uzņēmumu sadarbību, panākt, lai cidonijas lielos apjomos pārstrādā tepat, Latvijā.

Lauksaimnieki norāda, ka 36% no augļa joprojām tiek izmesti kompostā, tādēļ jāmeklē arī iespējas, kā cidoniju pārstrādāt pilnībā.

Daži uzņēmumi jau tagad eksperimentē ar jauniem produktiem, piemēram, augļu sēklas izmanot krēmu ražošanā. “Ja mēs varētu šo kultūru pietiekami labi apstrādāt visās jomās - medicīnā, farmācijā, kulinārijā utt., tad perspektīva ir ļoti liela, jo auglis ir vērtīgs,” saka zemnieku saimniecības “Skuja” īpašnieks Guntars Eglītis.

“Ārpus mūsu robežām, mēs skatāmies uz rietumiem, tad šo kultūru nepazīst, un tā nedaudz ir problēma. Tur nu šiem pārstrādātājiem tas ir tāds liels, liels darbs, un mēs no biedrības puses centīsimies šo jautājumu risināt, lai mēs palīdzētu iepazīstināt starptautisko sabiedrību ar šo kultūru, ar viņas vērtīgumu,” saka Jurgenbergs.

Krūmcidoniju augļkultūras attīstības biedrība strādā, lai veicinātu ne tikai krūmcidoniju, bet arī citu perspektīvu nozaru attīstību, tostarp arī aroniju un smiltsērkšķu audzēšanu un pārstrādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti