Palielina alkohola akcīzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No šā gada 1. augusta pieaugs akcīzes nodokļa likmes visu veidu alkoholiskajiem dzērieniem. 

Atbilstoši likuma „Par akcīzes nodokli” grozījumiem, kurus Saeima ceturtdien pieņēma galīgajā lasījumā, likme no 3,1 eiro par 100 litriem alus palielināta līdz 3,8 eiro, bet vīnam no 64,03 līdz 70 eiro.

Savukārt attiecībā uz raudzētajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likme tiks diferencēta. Dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem likme noteikta 64 eiro, bet ar absolūtā spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem – 70 eiro apmērā par 100 litriem. Līdz šim nodokļa likme raudzētajiem dzērieniem bija 64,03 eiro par 100 litriem.

Šāda pieeja rosināta, lai akcīzes nodokļa likme vieglajiem raudzētajiem dzērieniem (sidriem) būtu konkurētspējīga Baltijas valstu starpā, kā arī lai veicinātu šo dzērienu ražošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, uzsver grozījumu autori.

Ar grozījumiem likme paaugstināta arī starpproduktiem - par 100 litriem dzēriena ar absolūta spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem nodokļa likme no līdzšinējiem 64,03 eiro turpmāk būs 70 eiro, bet ar spirta saturu virs 15 tilpumprocentiem – no 99,6 uz 110 eiro.

Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likme noteikta 1360 eiro apmērā par 100 litriem absolūtā spirta. Iepriekš nodokļa likme bija 1337,50 eiro. 

Par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis iepriekš atzīmēja, ka pieņemts lēmums nodokli pagaidām celt tikai šogad un, uzklausot nozares pārstāvjus, jauno likmi piemēros no augusta, nevis jūlija, kā bija plānots iepriekš.

Savukārt par turpmākajām nodokļa izmaiņām, kas sākotnēji bija iecerētas arī nākamajos divos gados, tiks lemts vēlāk, iespējams, nākamā gada valsts budžeta izstrādes gaitā.

Šadurskis iepriekš uzsvēra, ka akcīzes nodokļa likumā grozījumi veikti, ņemot vērā šī gada valsts budžeta likumā noteikto. Likmju palielināšana nepieciešama, lai, samērojot valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, nodrošinātu papildu ieņēmumus pamatbudžetā, ko plānots novirzīt izglītības jomai, galvenokārt brīvpusdienu nodrošināšanai ceturto klašu skolēniem.

Latvijas Alkohola nozares asociācija un arī valstī vadošais grādīgo dzērienu ražotājs “Latvijas balzams” grozījumus sauc par saprātīgu kompromisu. Nozares pārstāvji gan izteikuši nožēlu, ka Saeima atlikusi plānoto lēmumu par akcīzes nodokļu politiku arī turpmākajiem gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti