Pagājušās nedēļas lietū un krusā vairāk cietuši lauki Zemgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājušajā nedēļā pāri Latvijas teritorijai gāja lieli nokrišņu mākoņi – lietus un krusa vairākos reģionos gan pamatīgi samērcēja augsni, gan papostīja jau gatavo ražu. Šovasar, tostarp pagājušajā nedēļā, visvairāk cietuši lauki Zemgalē, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

LLKIC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Spēcīgākie negaisa mākoņi ar krusu bija Zemgalē, kur skarti ir lielākie labības lauki. Citviet negaisi bijuši vairāk lokāli.

Pagājušajā nedēļā visvairāk cietis ziemas rapsis, kas ir gatavs un jāvāc nost. Tas nav izturīgs pret lieliem krusas graudiem. “Tā kā pašlaik steidzam novākt to, kas vēl ir palicis,” piebilda Balodis.

Kopējie zaudējumi gan vēl nav zināmi. Balodis zināja stāstīt, ka liela daļa zemnieku ir apdrošināti pret šādiem riskiem, un lauki pašlaik tie apsekoti, lai varētu izmaksāt apdrošināšanas izmaksas.

“Bet ir saimniecības, kurās tiešām izkūlušies 70-80%, vienkārši rapšiem raža nobirusi tieši zemē. Un turpat blakus ir saimniecības, kas nav skartas,” pastāstīja Balodis.

Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvis arī pastāstīja par ražas gatavību. Pašlaik aktīvi tiek vākts ziemas rapsis. Savukārt ziemas kvieši un rudzi vēl nav gatavi, tomēr jau nākamnedēļ varētu sākt agro šķirņu vākšanu. Vēlākām šķirnēm gatavība gaidāma augusta pirmajā dekādē. Tad arī būs zināmi ražas apmēri un iespējamie zaudējumi.

Tiesa, netiek gaidīts, ka šogad raža varētu būt sliktāka nekā citus gadus, jo bijis liels ražas potenciāls. Rapšu raža tiek gaidīta viduvēja. Bet kviešu ražu paredz virs vidējās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti