Pagājušajā nedēļā Latvijā piedzīvots būtisks elektroenerģijas cenas kāpums biržā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā aizvadītajā nedēļā auga līdz 64,91 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 45% vairāk nekā nedēļu iepriekš, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām "Nord Pool Spot" biržā pagājušajā nedēļā.

Cenu kāpumu abās valstīs noteica elektroenerģijas cenu pīķi, kad tirgus ikstundas cenas pārsniedza 200 eiro par MWh robežu, bet to veicināja arī vispārējs cenu pieaugums kaimiņvalstīs.

"Latvenergo" skaidro, ka pīķa cenas galvenokārt izraisīja gan atslēgumi "NordBalt' starpsavienojumā, tādējādi tam nodrošinot vidēji tikai 400 megavatu (MW) jaudas pārvades pieejamību, gan remontdarbi reģiona koģenerācijas stacijās, gan arī Igaunijas pārvades sistēmas operatora noteiktie ierobežojumi uz Igaunijas un Latvijas jaudas pārvades starpsavienojuma, samazinot elektroenerģijas importam pieejamo jaudu no Igaunijas līdz pat 600 MW.

Papildu slodzi reģionam deva arī deficīts Polijas elektroenerģijas tirgū. Kopumā elektroenerģijas cenas Latvijā un Lietuvā pagājušonedēļ svārstījās no 20,64 līdz 202,04 eiro par MWh.

Savukārt Igaunijā vidējā tirgus cena pagājušonedēļ pieauga par 22%, sasniedzot 41,93 eiro par MWh, un kopumā nedēļas laikā cenas Igaunijā svārstījās no 12,14 līdz 167,88 eiro par MWh.

Igaunijas cenu dinamiku noteica Somijas elektroenerģijas tirgus tendences un līdz ar stabilo "Estlink" starpsavienojuma darbību, nodrošinot pilnu pārvades kapacitāti, Igaunijas elektroenerģijas cenas bija vienādas ar Somijas elektroenerģijas cenām 100% no kopējā stundu daudzuma. Augstāk minēto ierobežojumu iespaidā cenu starpība Somijas un Latvijas tirgū pagājušajā nedēļā savukārt sasniedza šogad līdz šim augstāko atzīmi - Latvijas cenas nedēļas laikā bija par vidēji 22,98 eiro par MWh augstākas nekā Somijas.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 70% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 58% no kopējā patēriņa. Latvija importēja 34% no kopējā patēriņa, bet Igaunija saražoja par 14% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti