Pagājušajā ES fondu periodā projektos atklāj teju 600 būvniecības pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) fondu 2007.-2013.gada plānošana periodā īstenotajos vairāk nekā 200 projektos ir konstatēti 584 pārkāpumi būvniecības procesā, īpaši būvuzraudzības un būvdarbu posmā, informēja Ekonomikas ministrijā.

Ekonomikas ministrija (EM) otrdien, 11.augustā, uz valdības galda lika informāciju un izvērtējumu par ES fondu 2007. – 2013.gada plānošanas perioda projektos konstatētajiem pārkāpumiem būvniecības procesā. Tajā apkopota  14 institūciju sniegtā informācija, kas attiecas uz 222 projektiem. Tajos kopumā konstatēti 584 pārkāpumi.

Lai mazinātu šādus pārkāpumus, novērstu nekvalitatīvu būvprojektu izstrādi un neatbilstošu būvniecības projektu realizāciju, ministrija plāno izstrādāt un iesniegt ieteikumu vadlīnijas Centrālajai finanšu līgumu aģentūrai (CFLA) riska pazīmju konstatēšanai ES fondu finansētajos būvniecības projektos. Tāpat iecerēts noteikt sadarbības sistēmu un metodiku informācijas apmaiņai ar CFLA un būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības iestādēm, tajā skaitā Būvniecības valsts kontroles biroju.

Ministrija arī ierosinās sadarbībā ar CFLA pašvaldībām un valsts iestādēm ES fondu finansētajos būvniecības projektos, kuru būvdarbu līgumcena pārsniedz 5 186 000 eiro, rekomendējoši izmantot Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas (FIDIC) izstrādātās līguma parauga formas. Taču projektos, kuru būvdarbu līgumcena nepārsniedz šo summu, izmantot EM un Būvvaldes padomes sadarbībā izstrādātās līguma parauga formas, kas tiktu apkopotas EM mājas lapā.

Kā skaidro EM, Starptautiskās inženierkonsultantu federācija ir izstrādājusi līgumu paraugformas, kuras tiek plaši lietotas pasaulē tieši būvniecības projektu realizēšanā, tās ir vienkāršas un saprotamas, kā arī izmantojamas dažādiem būvniecības projektiem, t.sk. inženierbūvēm. FIDIC līgumi precīzi definē risku, atbildības sadalījumu, kā arī strīdu izšķiršanu, tajos precīzi tiek noteiktas inženiera pilnvaras.

Ministrija paredz arī organizēt apmācību programmas pašvaldībās par būvniecības projektu uzraudzību un jauno būvniecības normatīvo aktu regulējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti