Panorāma

Mediķi brīdinājuma streikā pieprasa lielākas algas

Panorāma

Lielbritānijā streiko dzelzceļa darbinieki

Neatbalsta šķeldas eksporta ierobežojumus

Pagaidām nav atbalsta šķeldas eksporta ierobežošanai; gāzes iepirkumiem vietvarām varētu paredzēt iespēju aizņemties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tuvojoties nākamajai apkures sezonai, ierēdņi un eksperti meklē veidus, kā iedzīvotājus nodrošināt ar kurināmo. Latvijas Lielo pilsētu asociācija piedāvājusi ierobežot šķeldas eksportu, taču šī ideja pagaidām nav guvusi valdības atbalstu. Savukārt vietvarām varētu paredzēt iespēju aizņemties naudu Valsts kasē, lai varētu nomaksāt milzīgos priekšapmaksas rēķinus par gāzi, pašvaldībām gatavojoties apkures sezonai.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija, tiekoties ar vairāku ministriju pārstāvjiem, pārrunāja situāciju enerģētikā. Galvenā problēma ir ar divu resursu pieejamību – dabasgāzi un šķeldu.    

Piemēram, Rīgai un Daugavpilij ir grūti atrast gāzes piegādātāju. Atsevišķos gadījumos piegādātāji prasa milzīgus priekšapmaksas rēķinus bez garantijām, ka gāze tiks piegādāta.

Tāpēc sarunās ir atbalstīts priekšlikums pašvaldībām piešķirt aizdevumus no Valsts kases, lai varētu nomaksāt priekšapmaksas rēķinus. 

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) norādīja: “Šobrīd, ja pašvaldībai paprasa samaksāt par visu gadu, nu, piemēram, vienā konkrētā gadījumā 40 miljonus eiro, pilnu priekšapmaksu... Nav tādas pašvaldības, kurai būtu kontos šobrīd tādas naudas, ko varētu tā vienā dienā vienkārši samaksāt.”

Par šo piedāvājumu vēl diskutēs valdībā. Tikmēr Ekonomikas ministrijā uzskata, ka akūta kurināmā trūkuma Latvijā pašlaik nav, tāpēc arī nav pamata izsludināt ārkārtējo situāciju enerģētikas jomā.   

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns skaidroja: “Jā, iespējams, kaut kādos atsevišķos iepirkumos kaut kādu piegādātāju nav iespējams dabūt.

Taču es šobrīd neņemtos apgalvot, ka mums ir akūts kurināmā iztrūkums uz vietas un to nevarētu dabūt. Ir sarežģījumi, bet mēs darām visu, lai tos mazinātu.”

Lielo pilsētu asociācija piedāvāja arī ierobežot šķeldas eksportu, lai ar šo resursu vispirms nodrošinātu vietējo tirgu. Taču, kā norādīja asociācijas izpilddirektors Valainis, valdībā atbalsta šādam piedāvājumam nav.

Ja būs tādas situācijas, kad tirgus dalībnieki nepiedāvā izejmateriālu, tiks meklēti individuāli risinājumi iesaistot “Latvijas Valsts mežus”. 

Turklāt, lai rosinātu pēc iespējas vairāk uzņēmēju iesniegt savus piedāvājumus šķeldas iepirkumos, tajos varētu vienkāršot atsevišķas prasības. Piemēram, varētu pieteikties uzņēmēji arī bez iepriekšējas pieredzes šķeldas piegādāšanā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti