Dienas ziņas

Madonā izbūvēts moderns graudu pārkraušanas punkts

Dienas ziņas

Sola, ka “Liepājas metalurgs” darbu atsāks novembrī

Īstenots porjekta "Kurzemes loks" posms

Pabeigts «Kurzemes loka» posms Grobiņa - Ventspils

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

''Kurzemes loks'' ir valsts nozīmes enerģētikas projekts, kam būs nozīme visā Baltijas reģionā, atverot jaunus elektroenerģijas tirgus un nodrošinot jaudīgāku elektrības piegādi uzņēmumiem un mājsaimniecībam.

Ventspilī trešdien svinīgi atklāja projekta ''Kurzemes loks'' posmu Grobiņa - Ventspils. Jaunā līnija virzās cauri vairākiem  pagastiem, un nākamais projekta posms sasniegs Tukumu, Jūrmalu un Rīgu.

Simtiem miljonu vērto nacionālās nozīmes projektu atbalsta Eiropas Savienības līdzfinansējums. Tam ir īpaša nozīme valsts enerģētiskās neatkarības veidošanā, jo uz lielāku līnijas spriegumu vienlaikus pāriet vairākās Eiropas valstīs. Rekonstruējot vecās 110 kilovoltu jaudas līnijas uz 330 kilovoltu līnijām, kurzemniekiem sola elektrību arī liela vēja un vētru apstākļos.

''Nevarēja būt 100% garantija, ka Ventspils pilsēta būtu nodrošināta ar elektrību nepārtraukti. Rekonstrukcijas laikā mēs esam paaugstinājuši gan balstus, gan paplašinājusi aizsargjoslas, līdz ar to varbūtība, ka koki vai lūstošie zari pārtrauc elektroenerģijas piegādi šim reģionam, ir ļoti, ļoti samazinājusies,'' stāsta  AS "Latvijas Elektriskie tīkli" valdes priekšsēdētājs Guntis Stafeckis.

Darbs, ierīkojot jaunās līnijas, ilga divus gadus, tiesa -  Eiropas Komisijai tika lūgts termiņa pagarinājums, jo ziemā un mitrākās apdzīvotajās vietās jaunā līniju bija jāvelk pat ar aviācijas palīdzību.:

''Šobrīd ir izbūvēts līnijas posms Grobiņa - Ventspils un paredzēts ir turpināt caur Dundagu, Tumi līdz Rīgai. Tas ir nākošais posms, kas ir 220km garumā.

Šobrīd ir izbūvēti 117 km 330 kilovoltu līnijas, tā ka lielākais darbs vēl priekšā. Protams, pats sarežģītākais posms būs Pierīgas puse, kur līnija - tā ir paredzēts - šķērsos Ķemeru nacionālo parku,'' skaidro  AS "Latvijas Elektriskie tīkli"  attīstības daļas vadītājs Jānis Kirkovalds.

Arī zemes īpašniekiem šie divi gadi bijuši sarežģīti - jaunās augstsprieguma līnijas tiek būvētas daudz platākas, balsti daudz augstāki , tādējādi      meža un lauksaimniecības zemei mainās lietojuma statuss. Daži īpašnieki izteikuši pretenzijas, citiem izmaksātas kompensācijas.

„Kurzemes loks” dos iespēju ražotājiem izmantot lielākas elektroenerģijas jaudas, tirgū iesaistīsies citu Eiropas Savienības valstu piedāvājumi.

„Kurzemes lokā” darbi turpināsies Rīgas virzienā un noslēgsies 2019 gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti