Pabeidz Lietuvas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmdien Klaipēdas ostā pienāk sašķidrinātās dabasgāzes termināļa kuģis „Independence” un ar to praktiski būs noslēgusies Lietuvas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecība. 

Termināļa būvniecības noslēgumu var uzskatīt par visai vēsturisku mirkli visai Baltija, jo dabasgāzes piegādes reģionam vairs nebūs tikai Krievijas monopols. 

Pēdējo piecu gadu laikā, kopš Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanas, Lietuva enerģētikas jomā bija Baltijas valstu vājākais posms, jo tā bija visatkarīgākā no kaimiņiem gan elektrības, gan dabasgāzes piegāžu jomā.

Tomēr, noslēdzot termināļa būvniecību, kaimiņvalstij vismaz vienā jomā izdevies pārspēt kaimiņus un kļūt par pirmo no Baltijas valstīm, kura dabasgāzi var saņemt ne tikai no Krievijas, bet arī citiem piegādātājiem.

Šobrīd valsts dabasgāzes infrastruktūras jaudas gan ir nepietiekams, lai terminālis spētu nosegt visu Lietuvas patēriņu, un tas būs iespējams vienīgi pēc nākamgad plānotiem modernizācijas darbiem, tomēr, kā uzsver paši lietuvieši, terminālis jau ir palīdzējis pārrunās ar Krievijas kompāniju „Gazprom” panākt labākas dabasgāzes cenas. Turklāt, krīzes gadījumā nelielā apjomā terminālis gāzi spēj nodrošināt arī pārējām Baltijas valstīm.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti