Paaugstinās akcīzes nodokli noteiktām alkohola grupām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz ar nākamā gada 1.jūliju vairākām alkohola grupām varētu tikt palielināts akcīzes nodoklis – šādu priekšlikumu otrdien atbalstīja Saeimas budžeta un finanšu komisija.

Plānots, ka gūtie ienākumi tiks veltīti valsts apmaksātām brīvpusdienām. Vismaz 4.klases skolēni tās varētu saņemt līdz ar nākamo mācību gadu, informē Nacionālā apvienība (NA).

Paredzēts, ka būtiskākās izmaiņas skars alu ar paaugstinātu alkohola saturu un, tā dēvētie stiprie ali, divu litru iepakojumos paliks dārgāki. Vairāk vajadzēs maksāt arī par dažādiem kokteiļiem.

Viens no Saeimas deputātiem, kas iestājies par šīm izmaiņām akcīzes nodoklī, Imants Parādnieks (NA) uzsvēra, ka Latvijā ir liels alus patēriņš, taču iegūto nodokļu apjoms ir vismazākais Eiropas Savienībā (ES). Turklāt akcīzes nodoklis alum nav mainīts jau sešus gadus. "Latvijā ir viens no augstākajiem alkohola patēriņa rādītājiem Eiropā un pasaulē ar visām tā sekām - priekšlaicīgi zaudēti mūža gadi, paaugstināta mirstība, invaliditātes riski un citas veselības problēmas,” teica Parādnieks.

Tāpat ir iecerēts nepieciešamo finansējumu skolēnu brīvpusdienām un ģimeņu atbalstam iegūt, ne vien paaugstinot alkohola akcīzi, bet arī nodevas un nodokļus izložu un azartspēļu nozarei. Šie grozījumiem azartspēļu un izložu valsts nodevu un nodokļu likumā jāstājas spēkā ne vēlāk kā līdz 2015.gada 1.septembrim.

Koalīcijas vienošanās ir atspoguļota nākamā gada budžeta likumprojektā. Proti, komisija atbalstīja ideju nākamā gada valsts budžeta likumprojektā iekļaut pantu, kas nosaka, ja akcīzes nodokļa izmaiņas stājas spēkā, tad no 2015.gada 1.septembra iegūtie līdzekļi tiek novirzīti izglītībai.

Paredzēts, ka brīvpusdienas varēs saņemt 19 000 bērni, kas nākamajā mācību gadā sāks mācīties 4.klasē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti