Ozolnieku novadā atklāta Latvijā pirmā riepu pārstrādes rūpnīca

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lielākais ieguvums - tīrāka Latvija. Ar šādiem vārdiem šodien Ozolnieku novada Salgalē tika atklāta Latvijā pirmā riepu pārstrādes rūpnīca. No izlietotajām riepām tiks iegūta pirolīzes eļla, ko var saukt arī par mākslīgo naftu. Jaunajā ražotnē būs sešas darba vietas un gadā paredzēts pārstrādāt ap 20 000 tonnu auto riepu.

Kādreizējā lopu kompleksa vietā Ozolnieku novada Salgalē tagad slejas būve ar neskaitāmām caurulēm un tvertnēm - pirmā pirolīzes ražotne, kurā pārstrādās nolietotas auto riepas.

Aivars Ieviņš SIA''E Daugava'' direktors: „Mēs pārstrādāsim riepas, vienkāršā valodā runājot, viņas sadalot sastāvdaļās. Galā iegūsim pirolīzes eļļu, kas ir izmantojama kā kurināmā sastāvdaļa, ogli, kas arī ir kurināmais, metāllūžņus un pirolīzes gāzi, ko mēs izmantosim procesā.”

Viens ražošanas cikls ilgst astoņas līdz desmit stundas. Tā laikā riepas, kas ievietotas noslēgtās tvertnēs, tiek uzkarsētas, un notiek sadalīšanās process. Aivars Ieviņš: „Riepu sadegšanas šeit nav. Nebūs melnie dūmi kā kādreiz Līgo svētkos. Praktiski dūmu nebūs vispār. Riepas vienkārši temperatūras iedarbībā sadalās sastāvdaļās.”

Inženieris Gunārs Līcis: „Dabai viņš ir draudzīgs, bet tā ir bīstama iekārta. Jābūt ļoti uzmanīgiem, jo darbs ir ar degošām un sprādzienbīstamām vielām - gāzi. Bet dabai viņš nekādu ļaunumu nenodarīs.”

Diennaktī plānots pārstrādāt piecas tonnas riepu. Pašlaik uzņēmuma teritorijā esošie krājumi varētu pietikt apmēram trīs gadu darbam. Arī turpmāk plānots dedzinātavā likt Latvijas auto novalkātos zābaciņus. Pirms rūpnīcas, kura izveidota ar LIAA aģentūras atbalstu uzcelšanas, veikti arī dažādi eksperimenti.

Gunārs Līcis: „Mēģinājām pārstrādāt ne tikai riepas. Ļoti veiksmīgi pārstrādājām eļļas filtrus, kas arī deva labu rezultātu. Ieguvām tīru metālu.”

Pagaidām jaunajā rūpnīcā gan tiks pārstrādātas tikai riepas, bet gala produkts tikšot piegādāts uzņēmumam ''Eko osta''. Jaunā ražotne novadam dos arī sešas jaunas darba vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti