Opozīcija prasīs Saeimas balsojumu par komisijas noraidītajiem budžeta priekšlikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Budžeta komisija piektdien, 27.novembrī, pabeigusi darbu pie nākamā gada valsts budžeta likumprojektu paketes sagatavošanas galīgajam lasījumam. Vairums opozīcijas priekšlikumu ir noraidīti, taču opozīcijas deputāti tos uzturēs arī sasauktajā ārkārtas sēdē, kur tiks lemts par budžeta pieņemšanu.

Pirmdien, 30.novembrī, divus mēnešus pēc nākamā gada valsts budžeta un to pavadošo likumprojektu paketes iesniegšanas Saeimā, parlaments ārkārtas sēdē lems par budžeta pieņemšanu galīgajā lasījumā. Gatavojot 2016.gada valsts budžetu, atbildīgā Saeimas komisija izskatījusi vairāk nekā 900 dažādu priekšlikumu.

Jau tradicionāli, lauvastiesa opozīcijas priekšlikumu nav guvuši Budžeta komisijas atbalstu. Tomēr opozīcija tos uzturēs spēkā arī 30.novembra plenārsēdē.

„Mēs uzturēsim spēkā visus priekšlikumus, ko frakcija „No sirds Latvijai” ir iesniegusi, tajā skaitā priekšlikumus, ko ir individuāli iesniegusi deputāte Silvija Šimfa. Vienīgi mēs šodien jau esam atsaukuši priekšlikumu, kas skar PVN likuma grozījumus,” norāda partijas „No sirds Latvijai” Saeimas frakcijas vadītāja Inguna Sudraba.

Līdzīgi gatavojas rīkoties arī otra „mazā” opozīcijas frakcija – Latvijas Reģionu apvienība. „Principā mēs uzturēsim spēkā visus savus priekšlikumus. Mēs zinām, ka mums ir jāparāda saviem vēlētājiem un potenciālajiem vēlētājiem, ko mēs vēlamies mainīt un kā mēs vēlamies mainīt. Tas arī ir iemesls, kāpēc mēs uzturēsim savus priekšlikumus un balsojumus,” saka Mārtiņš Bondars.

Skatot deputātu priekšlikumus, Saeimas Budžeta komisijas labvēlību izpelnījušies daži opozīcijā esošās „Saskaņas” deputātu ierosinājumi par salīdzinoši nelielu summu atvēlēšanu atsevišķu projektu īstenošanai. Inguna Sudraba uzsver, ka viņas pārstāvētā partija „No sirds Latvijai”, uzturot spēkā savus priekšlikumus, vēlas diskutēt par nozīmīgiem jautājumiem, nevis „dažu tūkstošu piešķiršanu”.

„Mums ir svarīgi, lai sabiedrība redzētu, kas ir tie jautājumi, kurus ir būtiski risināt sabiedrības interesēs. Mūsu priekšlikumi nav par dažiem tūkstošiem eiro savam dzimtajam novadam. Ir svarīgi, ka parlaments risina patiešām svarīgus jautājumus un dod savu uzstādījumu izpildvarai. Par to arī ir mūsu priekšlikumi – par saprotamu plānu, kādā veidā tiek palielināta pedagogu alga, par pedagogu darba samaksas grafiku, par saprotamu plānu, kādā veidā tiek izpildīts Augstskolu likums, lai būtu adekvāts bāzes finansējums studiju vietām, kā tiek izpildīts likums, lai zinātnei būtu adekvāts finansējums, par fundamentāliem politiskiem uzstādījumiem, kā ir jādarbojas likumdevējiem, dodot uzdevumus izpildvarai. Tas pats skar, piemēram, likumu „Par budžetu un finanšu vadību”,” norāda Sudraba.

Nākamā gada budžeta likumprojektu paketē iekļauts ne tikai 2016.gada valsts budžeta likums un vidēja termiņa budžeta ietvars turpmākajiem trim gadiem, bet arīdzan grozījumi vairāk nekā 20 likumos. Saeima lems arī par jauna nodokļa, proti, solidaritātes nodokļa ieviešanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti