OPEC samazinās naftas ieguvi; cena jau pieaug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC paziņojusi par lēmumu samazināt jēlnaftas ieguvi. Tas jau izraisījis šī dabas resursa cenas pieaugumu pasaules tirgos.

Organizācijas dalībvalstu pārstāvji sanāksmē Alžīrijā vienojās samazināt jēlnaftas ieguvi par 750 tūkstošiem barelu jeb aptuveni 120 000 kubikmetru dienā.  Kopējais ieguves apjoms turpmāk būs 32,5 miljoni barelu dienā.

OPEC amatpersonas norāda, ka lēmuma mērķis ir palielināt naftas cenas, kas kopš 2014.gada vidus samazinājušās vairāk nekā uz pusi. Eksperti norāda, ka vismaz īstermiņā šis plāns ir īstenojies, un Londonas un Ņujorkas biržās jēlnaftas cenas pieauga par aptuveni 5%.

Tomēr pagaidām grūti prognozēt tālākās cenu svārstības, jo organizācijas dalībvalstis iegūst tikai 40% no šī dabas resursa.

Jau ziņots, ka  pēc tam, kad 2014. gadā naftas cenas bija sasniegušas vēsturiski augstāko līmeni, milzīgās pārprodukcijas dēļ cenas ir strauji nokritušās. Vēl šī gada sākumā, kad naftas cenas nokritās jau zem 30 dolāriem par barelu, eksperti pieļāva, ka tās var turpināt savu kritumu vēl vairāk, taču pēdējo mēnešu laikā situācija ir stabilizējusies, cenai atrodoties nedaudz virs 40 dolāriem par barelu.

Tāpēc OPEC bija jāpieņem izšķirošie lēmumi par naftas pārprodukcijas problēmas risināšanu. Daži analītiķi gan norādīja, ka OPEC jau tā iegūst vairāk naftas nekā jebkad iepriekš un ieguves iesaldēšana pārprodukcijas problēmu neatrisinātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti