Pusdiena

Pusdiena 01.12.2016

Pusdiena

No Eiropola noplūduši dati par terorisma lietu izmeklēšanu

OPEC pirmo reizi astoņu gadu laikā samazinās naftas ieguvi; cenas jau aug

OPEC pirmo reizi astoņu gadu laikā samazinās naftas ieguvi; cenas jau aug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC vienojusies pirmo reizi astoņu gadu laikā samazināt naftas ieguves apmērus. Šāda soļa mērķis ir panākt naftas cenu celšanos. 

Reaģējot uz OPEC paziņojumu, naftas cenas piedzīvojušas strauju kāpumu. Eksperti gan brīdina, ka vienošanās panākumi būs atkarīgi no tā, vai pašas OPEC dalībvalstis uzņemtās saistības tiešām pildīs.  

Pēdējos gados piedzīvotais globālais naftas cenu kritums galvenokārt ir bijis izskaidrojams ar pārprodukciju tirgū, kā arī vairāku nozīmīgu spēlētāju ienākšanu tirgū. Pie tādiem var uzskatīt jau gandrīz desmitgadi savas jaudas palielinošos ASV slānekļa naftas ieguvējus, kā arī Irānu, kas atgriezās globālajā naftas tirgū pēc starptautisko sankciju atcelšanas.

Lai arī tieši pārprodukcija bija vainojama cenu kritumā līdz rekordzemajiem 26 dolāriem par barelu šī gada sākumā, liela daļa vainas jāuzņemas arī pasaules lielākajai naftas ieguvējai Saūda Arābijai, kura kā OPEC vadošā valsts 2014.gadā ieviesa stratēģiju, ar kuras palīdzību tirgus tika pārpludināts ar naftu, lai piespiestu no tā aiziet konkurentus, galvenokārt tieši ASV.

Taču zemās naftas cenas ir izrādījies pamatīgs apgrūtinājums pašām naftas ieguvējvalstīm, daudzas no kurām vairs nespēja pienācīgi finansēt savus budžetus.

Tā kā iepriekš valstīm nebija izdevies panākt vienošanos par naftas ieguves apjomu iesaldēšanu, arī uz šonedēļ Vīnē notikušajām sarunām eksperti skatījās ar zināmām bažām. Galvenokārt tāpēc, ka valstis vēlas augstākas naftas cenas, taču nav ar mieru samazināt ieguves apjomus.

Paralēli tam Naftas eksportētājvalstu organizācija vēlas, lai ieguves apjomus samazinātu arī citi ārpus OPEC esošie spēlētāji, piemēram, Krievija.

Taču par spīti prognozēm, OPEC dalībvalstīm tomēr ir izdevies panākt vienošanos par naftas ieguves apmēru samazināšanu par 1,2 miljoniem barelu dienā, un šis ir pirmais šāds samazinājums astoņu gadu laikā.

Ieguves samazināšana sāksies no janvāra, un šim piemēram ir gatavas sekot arī ārpus OPEC esošās valstis. OPEC prezidents Mohameds Bin Salehs al Sada paziņojis, ka Saūda Arābija savus apjomus samazinās par 486 000 barelu dienā, Irāka – par 210 000, bet Apvienotie Arābu Emirāti – par 139 000 barelu dienā.

Vienīgā valsts, kura ieguvi turpinās palielināt, ir Irāna.

Savukārt ārpus OPEC esošās valstis ieguvi samazinās par 600 000 barelu dienā, pusi no šī apjoma nodrošinās Krievija. Pēc OPEC prezidenta vārdiem, šis ir vēsturisks solis, kas līdzsvaros tirgu un ļaus veselīgā līmenī paātrināties arī inflācijas kāpumam.

Reaģējot uz panākto vienošanos, naftas cenas tirgū piedzīvojušas strauju kāpumu. “Brent” naftas cena februāra tirdzniecībai ir pieaugusi jau gandrīz par 9%, pārsniedzot psiholoģisko atzīmi 50 dolāri par barelu.

BBC ekonomikas komentētājs Endrjū Vokers norāda, ka panāktā vienošanās gan negarantē to, ka OPEC dalībvalstīm izdosies izspiest no tirgus Savienoto Valstu slānekļa naftas ieguvējus. Lai arī šī veida naftas ieguves apjomi ir nedaudz samazinājušies, tie joprojām ir augstāki nekā 2014.gadā.

Naftas cenām palielinoties, tirgū, visticamāk, ieplūdīs vēl lielāki naftas apjomi no ASV, turklāt ir ļoti iespējams, ka ASV ražotāji situācijas uzlabošanos izmantos tā, lai veidotu uzkrājumus nākamā cenu krituma gadījumam. Pēc Endrjū Vokera domām, pēc OPEC vienošanās viens no galvenajiem secinājumiem ir tāds: cīņa pret slānekļa naftu ir zaudēta.

Arī citi enerģētikas jomas eksperti BBC norādījuši, ka vienošanās veiksme vēl nav garantēta, jo īsti nav skaidrs, kā kontrolēt ārpus OPEC esošo naftas ieguvēju doto solījumu izpildi. Vienlaikus tiek piebilsts, ka rezultāti būs efektīvi tikai tad, ja vienošanos ievēros visi tās dalībnieki, taču OPEC esot slavena ar to, ka savus solījumus īsti nepilda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti