OPEC+ lēmums straujāk kāpināt naftas ieguvi izsauc pretrunīgas reakcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Naftas eksportētāju valstu organizācijas un viņu sabiedroto jeb OPEC+ lēmums straujāk palielināt naftas ieguvi ir negaidīts. Tomēr pagaidām ar to ir par maz, lai apturētu degvielas cenu kāpumu. Analītiķi norādīja, ka Krievija, kas koordinē savu darbību ar OPEC, var būt priecīga par šādu naftas ieguvēju lēmumu, jo tas ļauj tai turpināt gūt stabilus ienākumus no augstām naftas cenām.

OPEC valstu priekšā šobrīd stāv ne tikai ekonomiska, bet arī politiska dilemma. Izdevums "Wall Street Journal" pirmdien rakstīja, ka Naftas eksportētāju valstu organizācija apspriež iespēju ar Krieviju pārtraukt sadarbību, kas notiek kopš 2016. gada.

Tas ļautu OPEC valstīm straujāk palielināt naftas ieguvi, šādi samazinot cenas un palīdzot ASV un Eiropai izdarīt spiedienu uz Krieviju.

Tomēr šīs nedēļas sanāksme ir noslēgusies ar pretrunīgu iznākumu, kas sniedz daļēju apmierinājumu Rietumiem, bet der arī Krievijai.

Analītiķi norādīja, ka, lai turpmāk samazinātu degvielas cenu, būtu nepieciešama ASV un Saūda Arābijas attiecību uzlabošanās.

Tādēļ tiek baumots par iespējamo ASV prezidenta vizīti šajā valstī. Tajā pašā laikā pastāv šaubas par naftas ieguvēju valstu spēju izpildīt jau šobrīd nospraustos mērķus.

KONTEKSTS:

Apstākļos, kad strauji pieaug energoresursu cenas un Eiropas Savienība (ES) grasās ieviest daļēju Krievijas naftas importa aizliegumu, naftas ieguvējvalstu alianse OPEC+ ceturtdien, 2. jūnijā, izlēmusi palielināt naftas ieguvi straujāk, nekā tika sagaidīts. Naftas ieguve jūlijā tikšot palielināta par 648 000 barelu dienā, kamēr iepriekšējos mēnešos ieguves apjoma kāpinājums tika ierobežots ar 432 000 barelu dienā.

Formātā OPEC+ ietilpst 13 Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) valstis un vēl 10 naftas ieguvējvalstis, tostarp Azerbaidžāna, Krievija, Kazahstāna, Malaizija un Meksika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti