OPEC+ gatavojas samazināt naftas ieguvi; naftas cenas varētu kāpt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pasaulē lielākās naftas ieguvējas valstis gatavojas lemt par naftas ieguves apjomu samazināšanu. Tiek prognozēts, ka, reaģējot uz globālās ekonomikas lejupslīdi, tiks pieņemts lēmums naftas ieguvi samazināt par miljonu barelu dienā. Pēc ekspertu domām, šāds solis, visticamāk, novedīs pie kārtējās naftas cenas celšanās.

OPEC+ gatavojas samazināt naftas ieguvi; naftas cenas varētu kāpt
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Austrijas galvaspilsētā Vīnē trešdien, 5. oktobrī, uz tikšanos pulcēsies tā dēvētās OPEC+ grupas pārstāvji. Šajā grupā ietilpst 13 Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībvalstis, kā arī 10 šajā organizācijā neietilpstošas naftas ieguvējvalstis. To kopīgais mērķis ir regulēt naftas piegādes globālajos tirgos un, protams, noteikt arī "melnā zelta" cenu.

Tūlīt pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šī gada februāra beigās naftas cena strauji kāpa, sasniedzot aptuveni 125 dolārus par barelu. Taču kopš jūlija cena ir kritusies par aptuveni 30%, izraisot neapmierinātību tādās valstīs kā Saūda Arābija, Krievija un Apvienotie Arābu Emirāti.

Līdz pat šīs nedēļas sākumam naftas cena svārstījās ap 85 dolāriem par barelu. Taču pēc paziņojuma, ka šīs nedēļas tikšanās laikā OPEC+ valstis varētu samazināt naftas ieguvi par vienu miljonu barelu dienā, cena sāka augšupeju, pietuvojoties jau 90 dolāriem.

Ierosinātais samazinājums ir lielākais kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma, un arī šodienas tikšanās Vīnē būs pirmās klātienes sarunas divu gadu laikā. Atsevišķi eksperti pieļauj, ka viens no iemesliem ieguves samazinājumam varētu būt kapacitātes trūkums, jo OPEC+ valstīm pēdējo mēnešu laikā ir bijis visai izaicinoši izpildīt tos apjomus, par kuriem tās vienojušās.

Kompānijas "Goldman Sachs" globālās izejvielu pētniecības vadītājs Džefrijs Karrijs vairāk uzskata, ka šī var būt tikai viena no iespējām: "Ja viņi gatavojas samazināt ieguvi, tad viņi redz, ka tirgū ir pārpalikums un šāds solis ir attaisnojams. Taču, ja mēs domājam par kopējām ieguves spējām, tam vajadzētu ietekmēt cenas ilgtermiņā. Tāpēc arī mēs sagaidām naftas cenu kāpumu, jo – ja jums tiešām trūkst kapacitātes, ir nepieciešams tajā investēt un šo problēmu risināt. Bet, lai piesaistītu vajadzīgo kapitālu, ir nepieciešamas augstākas cenas."

Citi komentētāji norādījuši, ka lēmums samazināt naftas ieguves apmērus varētu būt vēl viens signāls par naftas ieguvēju bažām par straujo globālo ekonomisko lejupslīdi.

Lai mazinātu augsto inflāciju, piemēram, Amerikas Savienotās Valstis (ASV), kur tuvojas Kongresa vidustermiņa vēlēšanas, ir aicinājušas naftas ieguvi paaugstināt, tādējādi cerot, ka degvielas cenas turpinās kritumu. Paralēli tam ASV prezidenta Džo Baidena administrācija cer arī ierobežot peļņu, ko Krievija saņem par eksportēto naftu.

Taču tā vien liekas, ka OPEC+ lēmums, visticamāk, tomēr radīs pretēju efektu un naftas cena jau pavisam drīz varētu atkal sasniegt trīsciparu skaitli.

Par labu šādam scenārijam sliecas domāt arī kompānijas "GasBuddy" degvielas analīzes nodaļas vadītājs Patriks de Hāns, norādot, ka par spīti cenas paaugstinājumam noteicošais faktors tomēr ir pieprasījums. "Ķīna pēdējo mēnešu laikā ir biežāk vērusi daudz ko ciet, nekā atvērusi, tāpēc Ķīnas patēriņš ir bijis diezgan ierobežots. Taču brīdī, kad Ķīna sāks atvērties arvien izlēmīgāk, degvielas patēriņš strauji pieaugs. Tieši tas pats notika ASV pagājušajā gadā, kad amerikāņu autobraucēji piedzīvoja tādu kā braukšanas drudzi – arī toreiz pieprasījums pēc degvielas strauji kāpa. Šādas tendences, tuvojoties gada beigām, var veicināt naftas cenu kāpumu. Atcerēsimies arī Krievijas karu Ukrainā un to, ka nafta arvien biežāk tiek izmantota kā aizstājēja dabasgāzei siltuma ražošanā.

Tāpēc, sākoties rudenim un tuvojoties ziemai, mēs redzēsim tādu naftas cenu kāpumu, kurš kādu laiku nav redzēts," pauda Hāns.

No savas puses kompānijas "Pickering Energy Partners" dibinātājs Dens Pikerings ir paudis, ka OPEC+ lēmums iejaukties naftas cenu stabilizēšanā nevis pie 50 vai 60 dolāriem par barelu, bet gan pie 85 dolāriem, liecina par to, ka naftas ieguvēji ir apņēmības pilni šādu cenu saglabāt ilgtermiņā. Un, pēc viņa domām, lai kā arī iedzīvotāji cerētu uz turpmāku cenu kritumu, ar energoresursu inflāciju varētu būt jārēķinās vēl dažus turpmākos gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti