Oktobrī vidējā gada inflācija sasniedz 1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā (2016. gada oktobrī, salīdzinot ar 2015. gada oktobri), palielinājās par 1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas palielinājās par 0,3 %, bet pakalpojumiem pieauga par 2,9%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2016. gada oktobrī, salīdzinot ar 2015. gada oktobri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, atpūtai un kultūrai, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis 2016. gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 2,1%.

Patēriņa cenu pārmaiņas (% pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

daati: CSP

Cenas pieauga mājputnu gaļai, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, cukuram, konditorejas izstrādājumiem, piena produktiem, svaigiem dārzeņiem, svaigām vai atdzesētām zivīm, cūkgaļai, sālim un garšvielām, eļļām un taukvielām, saldumiem, konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem, ievārījumam un medum, šokolādei. Savukārt lētāki kļuva svaigi augļi, kafija, olas, siers un kartupeļi.

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 5,3%. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums vīnam, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, savukārt cenas samazinājās alum.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,2%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, ūdensapgāde.

Vidējais cenu līmenis veselības aprūpei palielinājās par 3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem, ārstu speciālistu pakalpojumiem, kā arī sanatoriju pakalpojumiem.

Kultūras pakalpojumi kļuva par 3,4% dārgāki. Cenas pieauga arī ziediem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem. Cenas samazinājās audio un video iekārtām.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas gada laikā pieauga par 2,1%. Restorānu, kafejnīcu un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem cenas palielinājās par 2%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 2,2%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,1%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, degvielai, finanšu pakalpojumiem, lietotām automašīnām. Savukārt cenas samazinājās īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm.

Mēneša laikā inflācija 0,8%

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,8%.

2016. gada oktobrī, salīdzinot ar 2016. gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,8%. Precēm cenas palielinājās par 1,2%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,3%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām oktobrī bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam atpūtai un kultūrai.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,2 %. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem. Sadārdzinājās piens, siers un olas, makaronu izstrādājumi, cukurs, augu eļļa, gaļas izstrādājumi, cūkgaļa un sviests. Savukārt cenas samazinājās svaigiem augļiem, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, kafijai un kartupeļiem.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,9 %, ko ietekmēja akciju noslēgums vīnam un alum. Lētāki bija stiprie alkoholiskie dzērieni. Savukārt tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 0,6 %.

Turpinoties ziemas sezonas apģērbu nonākšanai tirdzniecībā, apģērbiem cenas palielinājās par 7,3 %, bet apaviem – par 0,8 %.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 4,2 %. Sadārdzinājās rezerves daļas un piederumi personiskajiem transportlīdzekļiem, personisko transportlīdzekļu apkope un remonts. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Atpūtas un kultūras grupā cenas samazinājās galvenokārt kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Vidējais cenu līmenis samazinājās arī daiļliteratūras grāmatām.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākās cenu izmaiņas bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kas akciju ietekmē bija par 1,3 % lētāki.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā (2016. gada septembrī, salīdzinot ar 2015. gada septembri), palielinājās par 0,6%. Precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,8%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti