Pusdiena

Jaunās veselības apdrošināšanas sistēmas kļūdu gadījumā pakalpojumus sniegs pilnā apjomā

Pusdiena

ASV Senāts šonedēļ nepanāks vienošanos par valdības finansēšanu

OIK reforma: Ekonomikas ministrija skaita labos darbus; Saeima vētīs ministriju

OIK reforma: Ekonomikas ministrija skaita labos darbus; Saeima vētīs ministriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK vērtība elektrības rēķinos nākamajā gadā būs tāda pati kā šogad jeb 22,68 eiro par katru iztērēto megavatstundu. Tā rāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) aprēķini. Turklāt daļai klientu maksa par OIK pat nedaudz palielināsies. Tomēr Ekonomikas ministrija (EM) apgalvo, ka paliek spēkā solījums pēc trim gadiem no OIK sloga atteikties, ļaujot patērētājiem ietaupīt ap simt miljoniem eiro gadā. Tikmēr strīdīgā valsts atbalsts sistēma valdībai būs jāskaidro jaunajam parlamentam.

Pēc žurnālistu atklātā, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektrības ražošanai obligātajā iepirkumā, EM uzdevumā akciju sabiedrība "Enerģijas publiskais tirgotājs" būtiski pastiprināja visu ap 400 atjaunojamo energoresursu elektrostaciju pārbaudes. Jau pēc pirmā simtnieka izrevidēšanas 27 atceltas OIK atļaujas.

"Jāsaka, mums ir daudz nepatīkamu pārsteigumu, ko mēs redzam. Lielā daļā staciju ir mazāki vai lielāki pārkāpumi, ar kuriem mēs tad šobrīd arī strādājam," stāsta ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība"), norādot, ka vienā – SIA «Tukuma DH» – gadījumā EM vērsusies policijā.

"Ar pārējām lietām ministrijas uzraudzības grupa šobrīd strādā. Ja pārkāpumi netiek novērsti, tad stacijas tiek slēgtas. 27 stacijām [atļaujas] ir atceltas. Tā ekonomija iedzīvotājiem ir vismaz 390 miljoni eiro."

Ašeradens par savu panākumu sauc striktu uzraudzības sistēmas ieviešanu. Otrkārt, plāns paredz, ka turpmāk atbalsts "zaļajai enerģijai" nedrīkstēs pārsniegt 0,3% no iekšzemes kopprodukta līdzšinējā 1% vietā. To panāks, pārstrukturējot maksājumus par elektrostaciju jaudu, atsakot atbalstu, ja izmanto tādu fosilo kurināmo kā gāzi, kā arī samazinot peļņas iespējas.

"Trīs gadu laikā mēs pārejam arī uz tirgus mehānismu. Līdz šim OIK ražotāji priecīgi saņēma valsts licenci, viņiem bija fiksēts maksājums un, tā teikt, laimīgi dzīvoja, kamēr tos 20 gadus bija dabūjuši atļauju," teica ministrs.  Trīs gadu laikā sistēmu plānots mainīt – OIK atļauju saņēmēji saņems nelielu fiksētu maksājumu, bet par pārējo daļu būs jācīnās brīvajā tirgū. "Jāatrod labākais laiks, kad ražot, pārdot. Viņiem jākonkurē tāpat kā citiem elektrības ražotājiem, uz tādiem pašiem noteikumiem."

Kamēr EM ķērusies pie nozares sakārtošanas un saņem arī pārmetumus, ka tās plāns būs mazs ieguvums elektrības patērētājiem, likumdevējs ir pieprasījis Ašeradenam un arī aizejošās valdības vadītājam Mārim Kučinskim (Zaļo un Zemnieku savienība) skaidroties par valsts atbalsta likumību un OIK atcelšanas vērtētāju darba rezultātiem.

"Šis lēmums nav domāts ne kā linča tiesa ekonomikas ministram vai Ministru prezidentam, bet tas ir domāts vairāk kā – pievērst [uzmanību] šai problēmai, ka tiesiskā izvērtējuma nav bijis no Ekonomikas ministrijas puses,"

skaidroja Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētāja Linda Liepiņa (''KPV LV'').

Arī «Saskaņas» deputāts Ivars Zariņš uzskata, ka rezultāta nav bijis nedz medijos izgaismotajām problēmām, nedz EM darba grupai. Iepriekšējais Saeimas sasaukums noraidīja 20 viņa priekšlikumus izvērtēt OIK. Zariņš uzskata, ka ministrija strādā kā afēras piesedzējs.

"[Nepieciešams] šis sistēmas tiesiskuma izvērtējums, atdalām pelavas no graudiem, saprotam, kas īstenībā notiek. Nākamais – reālas pārbaudes. Tālāk nākamais – paredzēt, ka atbalsts tiek atņemts, ja nepildi nosacījumus, nevis tā, kā ir tagad – šāds krāpnieks trīs reizes jābrīdina un tikai tad tam varēs atņemt [OIK atļauju]," teica Zariņš.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli valdībai deputātiem ir jāatbild septiņu dienu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti