OIK izmeklēšanas komisijas vadītājai Krapānei esot informācija, kas varētu novest pie jauniem kriminālprocesiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK sistēmas jautājumiem izveidotās parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti pirmdien, 15. jūlijā, nolēmuši sūtīt jautājumu vēstules ekonomikas ministram Ralfam Nemiro ("KPV LV"), iekšlietu ministram Sandis Ģirģenam ("KPV LV", kā arī Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība"). Savukārt komisijas priekšsēdētāja Ieva Krapāne ("KPV LV") pavēstījusi, ka viņas rīcībā esot informācija saistībā ar OIK, kas varot novest pie jaunām krimināllietām.

OIK izmeklēšanas komisijas vadītājai Krapānei esot informācija, kas varētu novest pie jauniem kriminālprocesiem
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Vēstules sagatavotas, jo tajās rakstīti jautājumi ministriem, un šīs atbilde ir nepieciešamas, lai varētu veikt tālāko izmeklēšanas darbu. Komisijā tika nolemts, ka atbilžu iesniegšanas termiņš tiks noteikts viena mēneša garumā. Pēc tam deputāti 19. augustā sanāks uz nākamo sēdi. Izskanēja arī priekšlikums turpmākajās sēdēs piesaistīt prokuratūras pārstāvjus. Tas saistīts ar komisijas priekšsēdētājas, "KPV LV" pārstāves Krapānes aizdomām par to, ka komisijas gaitā varētu atklāties pamati jauniem kriminālprocesiem. Viņa to balstīja sev pieejamā informācijā.

Pēc sēdes Krapāne gan šo paziņojumu plašāk nekomentēja. "Mums ir pamatotas domas, ka ir iespējamas krimināllietas. Mums ir aizdomas, un par šīm aizdomām es pašreiz nerunāšu," norādīja Krapāne. Komisijas vadītāja esot tikusies ar "cilvēkiem, un šie cilvēki nevēlas, lai par viņiem runātu. Viņi no privātā sektora". Vēl Krapāne norādīja, ka "šādus tādus dokumentus redzējusi, kur ir dažādi paraksti no amatpersonām un, [..] šie dokumenti tiks nodoti tālāk izvērtēšanai".

Tikmēr politiķis Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)) Latvijas Radio pauda, ka nav līdz galam apmierināts ar to, kā notiek parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs. Viktors Valainis norādīja, ka negrib būt opozicionārs minētajā komisijā, taču tās vadītāja pati dara visu iespējamo, lai tas tā notiktu.

"Tas, ko mēs šodien izdarījām, to varēja jau izdarīt vismaz mēnesi atpakaļ. Nu vismaz.. tas ir – uzdot jautājumus, kas ir pašas komisijas izveidošanas ziņojumā. Un tas ir komisijas galvenais uzdevums – atbildēt uz jautājumiem, kas ir izveides dokumentā. Tādēļ, manuprāt, šobrīd ir stipri iekavējies, par pusotru… par mēnesi vismaz iekavējies šis process. Tālāk redzēsim, kā ies. Pagaidām es nejūtos ļoti līdz galam apmierināts ar to, kā šis process notiek. Es negribu būt opozicionārs šajā komisijā, bet komisijas vadītāja dara visu, lai tas tā notiktu," tā Valainis.

Valainis par komisijas darbu
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

Latvijas Televīzija vēsta, ka domstarptības komisijas vadītājas un opozīcijā esošās ZZS deputāta Valaiņa starpā raisīja viņa lūgums sēdes beigās izrunāt jautājumu par komisijai piesaistītajiem ekspertiem. Šajā sēdē kā konsultante darbojās juriste Ineta Muižniece, kura sociālajā vietnē "Facebook" kā darba vietu norādījusi zāļu ražotāju Olainfarm.

"Es arī personīgi uzrunāju vairākus augsta līmeņa ekspertus 22:41 – 22:54 un tālāk diezgan mīklainā veidā ir noticies, komisijas vadītāja teica, ka mēs to darīsim kopā un kopīgi izvērtēsim un beigās mēs nonācām uzreiz pie ekspertiem un šos nemaz neizskatīja," teicis Valainis.

Valaiņa rosinājumu publiski apspriest konsultantu piesaisti komisijas vadītāja noraidīja. "Šī mums ir parlamentārā izmeklēšanas komisija un šis jautājums manuprāt publiski nav jādiskutē dienas kārtībā arī nav iekļauts. Es uzskatu, ka šis nav dienas kārtībā iekļauts jautājums un vairāk neatgriežamies. Sēdi mēs slēdzam un nozīmējam nākamo datumu," tā Krapāne.

Latvijas Rapublikas prokuratūras pārstāve Laura Majevska Latvijas Radio norādīja, ka gadījumā, ja komisija tiešām uzskatīs par nepieciešamu piesaistīt prokuroru, tad prokuratūra to noteikti darīs, jo šādu procedūru paredz arī parlamentārās izmeklēšanas komisiju likums. Tikmēr ministru prezidentam un ministriem tiks dots mēnesis atbilžu sniegšanai.

Jāpiebilst, ka komisija arī lēma, ka atkārtoti sanākt uz sēdi līdz brīdim, kad tiks saņemtas atbildes uz tās uzdotajiem jautājumiem, kam amatpersonām ir dots laiks viens mēnesis, neesot vērts, un tas nozīmē, ka nākamā OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde tiks organizēta tikai augusta vidū, kad tai atvēlētais darba laiks – seši mēneši – būs jau pusē.

KONTEKSTS:

Apņemšanās likvidēt OIK bija viens no galvenajiem partijas "KPV LV" priekšvēlēšanu solījumiem. Pašlaik šīs partijas ministrs Nemiro vada par OIK jautājumu atbildīgo Ekonomikas ministriju.

Komisijai būs jāvērtē, piemēram, tas, vai, lemjot par atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem, ir vērtēta Latvijas iedzīvotāju maksātspēja, kā arī dažādi amatpersonu lēmumi. Komisijas uzdevumi detalizēti izklāstīti uz teju desmit lappusēm. Jūnijā komisiju pameta aktīvs OIK kritiķis deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņa"). Kā iemeslu viņš norādīja neapmierinātību ar Krapānes  ievēlēšanu komisijas vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti